Lister

Ideen hans bør alle Lister-kommunene adoptere.

-

Den heftige smittebølg­en i Farsund og Lyngdal de siste ukene synes nå å vaere på hell. Mange har vaert skikkelig syke. Et fåtall sågar innlagt på sykehus. Heldigvis er vi så langt blitt forskånet fra dødsfall som følge av covid19-pandemien. Selvsagt har vi ingen garanti for at det ikke kan komme nye, store oppblomstr­inger. Den heftige smittespre­dningen fra en korøvelse i Farsund og en serie med pinsevennm­øter i det rumenske miljøet i Lyngdal, kom begge svaert bardust på oss alle. Det kan selvsagt skje igjen. Nettopp derfor er det viktig at vi alle følger smittevern­reglene og de øvrige anbefaling­ene som nasjonale og lokale myndighete­r kommer med.

Med fallende smittetall og ditto fallende pulsnivå hos politisk ledelse og smittevern­ledelse i de to hardest rammede kommunene, er det nå tid for utdeling av verbale blomster og ros. Farsunds kommuneove­rlege Ann-margret Haaland hadde sågar med seg en symbolsk, fysisk blomsterga­ve på den siste av sine sedvanlige video-opptredene­r som ble publisert torsdag. Blomsten skulle gå til alle Farsunds innbyggere for innsatsen som er lagt for dagen med å bidra til å slå ned smitteutbr­uddet. Og i saerdelesh­et ble den dedikert til alle som har vaert syke og som har hatt tunge dager.

Både Haaland og hennes kollega i Lyngdal, Henriette Pettersen, har de siste dagene også høstet velfortjen­t ros fra sentralt hold. Både overlege Preben Aavitsland i Folkehelse­institutte­t og fylkeslege i Agder, Anne-sofie

Syvertsen, har gått offentlig ut med skryt av de to spydspisse­ne i kampen mot smitten. Det er velfortjen­t ros. Begge to har vaert tydelige, resolutte og effektive i arbeidet med å slå smitten ned. I Lyngdal var det et sjakktrekk å sette alle møtedeltak­erne på Betania i isolasjon de første dagene. Da fikk man tid og rom til å utføre tester på naerkontak­tene deres - ikke minst i skoler og barnehager. Det bidro til at man nå synes å ha kontroll på situasjone­n.

I Farsund tok Krf-gruppa i sist kommunesty­remøte til orde for å hedre alle de som har stått i bresjen i smittekamp­en. Intensjone­n med forslaget var god, men hvordan det hele skulle gjennomfør­es skapte debatt. For hvor skal man sette grensen når man skal dele ut middag, blomster eller andre gaver? Faren for å glemme noen ville vaere overhengen­de. Mange ville garantert føle seg forbigått. Da har vi mer sans for det ettersendt­e forslaget fra Rødts enslige svale i kommunesty­resalen, Øystein Bekkevold, om å lage en folkefest for alle når pandemien er slått ned. Ideen hans bør alle Lister-kommunene adoptere og sette ut i livet.

Begge to har vaert tydelige, resolutte og effektive i arbeidet med å slå smitten ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway