Lister

Gleder seg stort til å komme på TV

Det er klart for en ny sesong av den populaere NRK Super-serien «Bli med heim». Amalie fra Borhaug er hovedperso­nen i en av episodene.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

Amalie sin lillebror, Anthony, er født døv og hjemme hos dem bruker de mye tegnespråk i hverdagen. Dette er temaet i en av episodene i den nye sesongen av «Bli med heim».

Etter sommerferi­en var NRK Super med heim til Amalie på Borhaug. Nå kommer episoden på TV.

Bruker tegnespråk

I episoden hvor Amalie og Anthony

er med forteller Amalie om hvordan det er å laere tegnespråk og hvordan de bruker det, og hun forteller om forholdet til broren Anthony.

Amalie og Anthony bruker mye tid sammen og leker fint med hverandre. Etter at Anthony ble født har hele familien laert seg å bruke tegnespråk. I dag har Anthony cochlear implantat, som gjør at han hører bra, men det er likevel viktig at familien kan bruke tegnespråk.

– Hverdagen hjemme består derfor i å bruke tegn til tale og tegnspråk. For å laere seg tegnspråk reiser hele familien på tegnspråk kurs til Bergen og Ål i Hallingdal. Der deltar Amalie på søskenoppl­aering, hvor hun går i klasse med sammen med andre barn som er i samme situasjon som henne, forteller mamma Vibeke Jeanett Kristianse­n.

Tidligere i år ble familien kontaktet av NRK Super. De ville gjerne ha med Amalie i en episode i serien «Bli med heim». Da Amalie fikk spørsmålet om å vaere med i serien, var svaret «ja!» med en gang.

Ulikt, men likt likevel

Familien synes det er veldig fint å få vist hvordan deres hverdag er.

– Det å få et døvt barn i en liten bygd som Borhaug, hvor det ikke er noe døvemiljø, er jo krevende. Man må laere seg ett nytt språk - tegnspråk - for å kunne kommuniser­e med barnet sitt til en hver tid. Men muligheten for å laere seg tegnspråke­t her er ikke lett, forklarer Vibeke.

– Et språk er ikke laert over natten, sier mamma.

«Bli med heim» er en dokumentar­serie for små barn som handler om barns oppvekst i ulike familier og om deres utfordinge­r, mestring og stolthet. Ifølge NRK Super ønsker de å gi seerne en kunnskap om det som er annerledes, men først og fremst vise at selv om noe er ulikt, er det meste likt likevel.

– Det var kjekt at Amalie og familien ville åpne hjemmet sitt for oss. Å få et innblikk i deres hverdag med tegnespråk var veldig spennende, sier Kaia Johnsen Viki, som har hatt regi på episoden.

Episoden med Amalie og Anthony kommer ut på NRK Super fredag 4. desember og vil også bli sendt på TV på Julemorgen, 1. juledag.

– Gøy, flaut og rart

Både Amalie og Anthony gleder seg stort til Tv-debuten.

– Det er så gøy med «Bli med heim», og det blir gøy å se det de har filma hos oss, sier Anthony, som synes det både blir veldig gøy å litt flaut å se seg selv på TV.

– Jeg gleder meg veldig til episoden kommer ut. Jeg har alltid hatt lyst til å vaere på TV. Det har vaert lenge å vente. De siste ukene har vi telt ned dagene, sier Amalie, og fortsetter:

– Det blir litt rart å se oss selv på TV, men det blir veldig gøy. Det er flere som jeg ikke kjenner som har spurt om de kan ta bilde med meg siden jeg er med i serien.

De siste ukene har vi telt ned dagene

Amalie

 ??  ??
 ??  ?? På fredag 4. desember slippes episoden som Amalie og Anthony er med i ut på nett. Episoden vil også bli sendt på TV på Julemorgen, 1. juledag.
På fredag 4. desember slippes episoden som Amalie og Anthony er med i ut på nett. Episoden vil også bli sendt på TV på Julemorgen, 1. juledag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway