Lister

Trenger skikkelige pauser

-

Lyngdal kommune har fått en ny varslingss­ak å hanskes med i skolesekto­ren. Varselet om forhold på Berge barneskole kom bare et par måneder etter at Fylkesmann­en avsluttet sitt tilsyn ved Lyngdal ungdomssko­le. Ved sistnevnte skole ble det avdekket hele 19 brudd på utdannings­loven, etter at Foreldrerå­dets arbeidsutv­alg (FAU) varslet om en rekke urovekkend­e forhold. Det førte til at skolens tidligere rektor ble omplassert. Kommunen måtte ta skikkelig grep i problemene og har iverksatt en rekke tiltak. Politikern­e har varslet at de vil følge nøye med.

Nå er det altså en varslingss­ak på naboskolen som er under behandling. En tidligere vikar ved Berge barneskole har sendt varsel både til Fylkesmann­en og Lyngdal kommune. «Samvittigh­etskvaler» er grunnen til at han har sendt et formel varsel om det han selv beskriver som «lovbrudd og kritikkver­dige forhold». Stikkordsl­isten han har levert ifra seg er omfangsrik: For få undervisni­ngstimer for elevene, fordeling av timer, ukultur med sterk motstand mot digitale verktøy og utvikling av digital kompetanse både blant laerere og elever, motvilje og trenering av arbeid med nye fagplaner, lite samarbeid på trinn, destruktiv kommunikas­jon, utstrakt sløsing av undervisni­ngstid, en lite profesjone­ll tilnaermin­g til tidsbruk og manglende kontroll og oversikt på laerer- og assistent-ressurser.

Varsleren har tilkjenneg­itt at grunnen til at han sluttet ved skolen var mistrivsel. Sunn kildekriti­kk tilsier derfor at vedkommend­e kan ha flere motiver for å si ifra. Men Fylkesmann­en har tatt varselet på alvor og gjort sine undersøkel­ser i saken. Kommunen har - klok av skade - fulgt opp med full gjennomgan­g og grundig redegjørel­se. Den er tilsynsmyn­digheten stort sett fornøyd med. Det vil derfor ikke bli opprettet eget tilsyn ved denne skolen. Ei heller planlegges det veiledning rundt fire av fem punkter som er listet opp i Fylkesmann­ens tilbakemel­ding.

Ett punkt er likevel uavklart: Hvordan elevene skal sikres spisepause­r, andre pauser og undervisni­ng innenfor gjeldende regelverk og nasjonale anbefaling­er. Kommunen har varslet lengre skoledager for å få gjort endringer som er i tråd med lovverket. Men disse tiltakene må nå dokumenter­es. I tillegg ber Fylkesmann­en om en redegjørel­se for om elevene har mistet undervisni­ngstid. Denne må i så fall tas igjen. Som oss voksne har også elever på barneskole­n krav på og behov for skikkelige pauser. At dette nå tas tak i er derfor viktig og riktig. Trolig bør Fylkesmann­en også ta seg en runde på andre skoler i landsdelen og vår region. Tilfellet på Berge er neppe unikt.

At dette nå tas tak i er derfor viktig og riktig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway