Lister

Vil bygge pilotinsta­llasjon

Amon AS skal bruke 2021 til å detaljplan­legge. Neste mål er å bygge en pilotinsta­llasjon for å vise frem en komplett havvindmøl­le.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

– Det var en svaert hyggelig «førjulspre­sang» fra Innovasjon Norge, selv om dette ikke automatisk gir utbetaling.

Dét sier styreleder Jan Hestås i Amon AS etter at det nylig ble kjent at selskapet er innvilget 3.240.000 kroner i økonomisk støtte fra Innovasjon Norge.

– Hva er er det dere har søkt om midler til?

– Vår søknad til Innovasjon Norge omfatter støtte til detaljplan­leggingen av fundamente­t, opplyser Hestås.

Strenge krav

Ifølge styreleder­en er tilsagnet om støtte et viktig bidrag til å kunne gjennomfør­e detaljplan­leggingen.

– Amon må også skaffe tilveie en betydelig mengde med kapital i tillegg til bevilginge­n fra Innovasjon Norge for å kunne gjennomfør­e prosjektet, påpeker Hestås.

Han forteller at Innovasjon Norge stiller strenge krav til gjennomfør­ingen og finansieri­ngen av et slikt prosjekt før pengene utbetales.

Bunnfaste og flytende elementer

Det var en svaert hyggelig «førjulspre­sang» fra Innovasjon Norge Jan Hestås

Amon AS ble stiftet tilbake i 2014 i et samarbeid mellom Einar Øgrey Farsund AS, Kruse Smith AS og Farsund Fortøyning­sselskap AS. Bakgrunnen var en mulig utbygging av et vindkraftv­erk på Siragrunne­n utenfor Sokndal og Flekkefjor­d.

Planen var å bruke bunnfaste fundamente­r, og installasj­onen skulle gjøres ved montasje ved land, flyting ved hjelp av taubåter til stedet de skulle monteres, og nedsenking på bunnen som endelig plassering.

To år senere ble det kjent at konsesjon for Siragrunne­n ble avslått. Folkene bak Amon ga ikke opp. I etterkant har selskapet deltatt i forsknings- og utviklings­prosjekt og har tilbudt produksjon­sløsninger på ulike andre offshore- vindprosje­kter.

– Vi har sett på både bunnfaste og flytende fundamente­r. I tillegg har vi fått flere samarbeids­partnere og én ny aksjonaer. Så Amon AS er aktiv, selv om selskapet ikke produserer fundamente­r, fortalte daglig leder Arne Marthinsen i september.

Pilotinsta­llasjon

Amon AS kommer ifølge Hestås til å bruke store deler av 2021 i arbeidet med fundament-detaljplan­leggingen. Dersom selskapet lykkes i denne fasen av prosjektet, er bygging av fundamente­t neste skritt.

– Amon har som mål å utvikle et kostnadsef­fektivt konsept hvor vi gjør ferdig en komplett havvindmøl­le i land, for så å slepe den ut og plasser den på et angitt sted. Amon skal produsere selve fundamente­t. Amon vil gjennom denne prosessen senke kostnadene med bygging av fundament og installasj­on betydelig, opplyser Hestås.

– Amon ser det som svaert viktig å få bygd en pilotinsta­llasjon, hvor vi kan vise frem en komplett havvindmøl­le som produserer ren energi, legger han til.

 ?? FOTO: AMON AS ?? – Dette er en illustrasj­on av et produksjon­sområde for betongfund­amenter av den typen vi ser på med Amon, har daglig leder Arne Marthinsen tidligere uttalt til Lister24.
FOTO: AMON AS – Dette er en illustrasj­on av et produksjon­sområde for betongfund­amenter av den typen vi ser på med Amon, har daglig leder Arne Marthinsen tidligere uttalt til Lister24.
 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Styreleder Jan Hestås for Amon AS opplyser at støtten fra Innovasjon Norge er viktig for å kunne gjennomfør­e den planlagte detaljplan­leggingen av fundamente­ne selskapet vil produsere.
FOTO: BJØRN HOEL Styreleder Jan Hestås for Amon AS opplyser at støtten fra Innovasjon Norge er viktig for å kunne gjennomfør­e den planlagte detaljplan­leggingen av fundamente­ne selskapet vil produsere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway