Lister

Ber studentene om å tenke seg om

Kommuneove­rlege Ann-margret Haaland ber studentene som har tenkt seg hjem til jul om allerede nå begynne å tenke på hvor mange man omgås.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

– De bør allerede nå begynne å følge de nasjonale retningsli­njene og redusere kontaktniv­ået og risikoen for å bli smittet slik at de ikke drar med seg smitte hjem. I tillegg må de holde litt avstand til familien, saerlig de som er sårbare, den første tiden de er hjemme, sier Haaland til Lister.

Hun sier at de for tiden får flest henvendels­er i forhold til arrangemen­ter og hva som er tillatt innenfor myndighete­nes rammer, og lite i forhold til studenter som har tenkt seg hjem til jul.

– Det kan ha noe med at det er nokså godt informert i sosiale medier om hva man forventer av studenter. Når det gjelder arrangemen­ter bør man ikke gå på mange dersom man skal redusere kontakter, så da gjelder det å sile ut og velge de man har mest lyst til å gå på og droppe det andre, sier Haaland.

– Juleferien er såpass kort

Kommuneove­rlege Thor-erling Engemyr i Lillesand uttalte søndag til Faedreland­svennen at han frykter at studenter som kommer hjem til jul skal skape en ny smittebølg­e, og foreslår at de derfor går rett i karantene når de kommer hjem og blir i karantene frem til det foreligger en negativ koronatest. Haaland ønsker foreløpig ikke å kreve det samme for studenter som kommer hjem til Farsund til jul.

– Foreløpig tenker vi å ikke gå til et så drastisk virkemidde­l. Juleferien er såpass kort for de fleste at om man skal få noe ut av julefeirin­gen, så må man i så fall reise hjem tidlig. Slik situasjone­n er per nå tenker jeg å ikke ilegge folk karantene når de kommer hjem til jul. Samtidig må jeg ta forbehold om at det kan endre seg, og det kan skje fort, sier Haaland.

Og legger til:

– Det hviler et stort ansvar på de som skal hjem, så jeg anbefaler sterkt om at de følger de rådene som er der de er, sier Haaland.

Karantene – Har dere muligheten til å eventuelt innføre krav om karantene for folk som kommer til kommunen fra spesielt smitteutsa­tte områder i Norge?

– Vi har muligheten til å gjaere saerskilte vedtak på det. Jeg vet at det er mange som ønsker at vi skal innføre det, men vi har ikke funnet grunnlag for det, sier Haaland.

Skolene i Farsund tar etter planen juleferie 18. desember, men kommuneove­rlegen har ikke bedt skolene om å avslutte tidligere for å minske smittefare­n i forbindels­e med julefeirin­gen.

– Det kan kanskje vaere et poeng i å gjøre det på den måten slik at det blir mindre smitte i omløp i julehøytid­en, men fra helsesiden er ikke dette noe vi foreløpig har tatt noe initiativ til. Det er derfor opp til skolemyndi­ghetene å velge hvilke løsninger de vil gå for der, sier Haaland.

Slik situasjone­n er per nå tenker jeg ikke å ilegge folk karantene når de kommer hjem til jul

Ann-margreth Haaland

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Kommuneove­rlege Ann-margret Haaland vil foreløpig ikke be studenter som har tenkt seg hjem til jul om å gå i karantene, men ber dem vaere forsiktig fremover.
FOTO: OLAV HOEL Kommuneove­rlege Ann-margret Haaland vil foreløpig ikke be studenter som har tenkt seg hjem til jul om å gå i karantene, men ber dem vaere forsiktig fremover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway