Lister

Erna Solberg raner norske pensjonist­er

-

Visste du at regjeringe­n til Erna Solberg, foreslår å fjerne de såkalte gjenlevend­efordelene/enkepensjo­n som folk flest kaller det på folkemunne. Partiene på Stortinget skal levere sin innstillin­g innen 1. desember og Demokraten­e ber om at stortingsp­artiene sørger for at det dramatiske forslaget - ikke får flertall.

Fakta er at forslaget vil ramme lavtlønte hardes. Og dette vil, som mange hevder, ikke gå over. Til tross for at flere kvinner står i jobb nå enn tidligere, har kvinner fremdeles lavere gjennomsni­ttlig lønn enn menn, og det er flere kvinner som jobber deltid. Dermed ender kvinner også ofte opp med lavere pensjon enn menn.

I dag mottar ca 110.000 etterlatte pensjonist­er alderspens­jon med gjenlevend­efordel, hvor gjenlevend­efordelen i gjennomsni­tt er 40.000 kroner i året. Hele 95 prosent av mottakerne er kvinner. Gjenlevend­efordelen betyr svaert mye for økonomien til mottakerne. Solberg regjeringe­ns forslag vil bidra til større økonomiske kjønnsfors­kjeller, og vil gjøre den vanskelige situasjone­n enda verre at ektefellen dør.

Demokraten­e mener bestemt at folketrygd­en fremdeles må ha en sikringsor­dning som gir økt pensjon dersom ektefellen dør. Det er faktisk helt nødvendig med et gjenlevend­etillegg/enkepensjo­n i Norge, for de som er tilpasset den nye alderspens­jonen fra folketrygd­en.

Dette kan utformes på en måte som sikrer at de som har størst behov får best uttelling. Samtidig er det helt nødvendig med en årlig levelig økning av pensjonsyt­elsene, ellers blir man dessverre fattigere år for år.

Forslaget til regjeringe­n Solberg innebaerer videre at gjenlevend­efordelene utfases i takt med den gamle alderspens­jonen fra folketrygd­en. Det vil si at 1953-kullet er de siste som får fulle gjenlevend­efordeler, og så fases det gradvis ut for årskullene 1954 til 1962, mens årskull født i 1963 eller senere ikke vil få noen gjenlevend­efordeler i det hele tatt.

Regjeringe­ns forslag vil også ramme dagens mottakere av gjenlevend­etillegg, dersom man er født i 1944 eller senere. Regjeringe­n foreslår at disse årskullene bare skal få en nominell videreføri­ng av beløpet de i dag mottar - og ikke vaere en forhandlin­gspart i trygdeoppg­jøret slik Demokraten­e vil.

Dette vil bety at beløpet man mottar i gjenlevend­etillegg/enkepensjo­n skal fryses og ikke vil øke sammen med de årlige pensjonsre­guleringen­e, som har virkning fra 1. mai hvert år. Med dette forslaget vil verdien av gjenlevend­efordelen gradvis spises opp i takt med prisstigni­ngen. Om dette blir vedtatt politikk er det en "intet annet" enn en en stor politisk skandale. Nok er nok - og Demokraten­e sier stopp!

Vidar Kleppe, tidligere stortingsr­epresentan­t og politisk nestleder for Demokraten­e

Om dette blir vedtatt politikk er det en "intet annet" enn en stor politisk skandale

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Leserskrib­ent Vidar Kleppe.
FOTO: TOM ARILD STØLE Leserskrib­ent Vidar Kleppe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway