Lister

Gir ut bok om ordføreren med stor «O»

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Lørdag 5. desember lanserer Kvinesdal Historiela­g «Oksefjell-boka» skrevet av den utflyttede kvindølen Ingvar Olimstad.

Den korrekte tittelen på boka er «Med hjarte for Kvinesdal Tønnes Oksefjell og Kvinesdal på hans tid». Den handler om den lokale personligh­eten Tønnes Oksefjell, hans liv og innsats i og for lokalsamfu­nnet som han var så glad i.

– Vi snakker om ordføreren med stor «O». Men vi snakker også om en person og en tidsperiod­e som for alltid vil vaere viktig både for Kvinesdal, men også for landsdelen og for helt grunnlegge­nde elementer i vårt velferdssa­mfunn, som for eksempel skole, sier John Høyland i historiela­get.

Forfattere­n Ingvar Olimstad slår i boken fast at Tønnes Oksefjells navn er knyttet til en bestemt periode, en tidsbolk, og dermed for en del av vår felles oppfatning av lokal utvikling, og for bygda slik den fremstår i dag.

– Boken er også historien om et lokalsamfu­nn i naer fortid.

Om hvordan hverdagen i stort og smått ble håndtert på et lite utkantbruk, om hvordan en liten gutt hadde sin oppvekst i enkle og typiske bygdekår. Der nøysomhet og godt naboskap la rammen for all hans virke i et langt, aktivt liv som samfunnsme­nneske. Den handler også om hvordan små lokalsamfu­nn fungerte på den tida, hvordan både skole og bedehus satte preg på hverdagen, og der slit og arbeid var selve nøkkelen til eksistens, påpeker John Høyland.

Tønnes Oksefjell ble mye, mye mer enn «bare» ordfører. Boka beskriver også en mann som engasjerte seg i det meste av samfunnets kriker og kroker. Oksefjell var kjent langt ut over Kvinesdals grenser, både som politiker og som privatpers­on.

– Boka gir en god og klar forklaring på hvorfor vi kan snakke om en «Oksefjellp­eriode». Det handler om klokskap og samarbeids­vilje, utvikling, baerekraft - og saerlig tilhørighe­t, understrek­er John Høyland.

Det blir boklanseri­ng i Kvinesdal sentrum lørdag 5. desember. Der vil forfatter Ingvar Olimstad vaere til stede og signere.

– Denne utgivelsen vil utvilsomt bli en stor, viktig og kjaer «hard pakke» under mange, mange juletraer i år. Ikke bare i Kvinesdal, men utover i hele vår region, avslutter John Høyland.

 ??  ?? Det er den utflyttede kvindølen Ingvar Olimstad som har skrevet boken om eks-ordfører Tønnes Oksefjell.
Det er den utflyttede kvindølen Ingvar Olimstad som har skrevet boken om eks-ordfører Tønnes Oksefjell.
 ??  ?? «Med hjarte for Kvinesdal» er tittelen på «Oksefjell-boka» om den tidligere Kvinesdal-ordføreren med stor «O», Tønnes Oksefjell.
«Med hjarte for Kvinesdal» er tittelen på «Oksefjell-boka» om den tidligere Kvinesdal-ordføreren med stor «O», Tønnes Oksefjell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway