Lister

Prislapp: En halv milliard

Den totale rammen for Lyngdal Helsehus er nå oppe i 548,4 millioner kroner. Kommunedir­ektøren ber nå politikern­e om å bevilge 45 millioner ekstra til prosjektet. Det er heller ikke sikkert at det er nok.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Saken skal opp i kommunesty­ret førstkomme­nde torsdag. Og sluttregni­ngen kan bli enda høyere, ettersom man fortsatt er i forhandlin­ger når det gjelder sluttoppgj­ør. Krevde gjennomgan­g Bakgrunnen for at saken kommer opp nå, er at politikern­e i mai sa nei til å tilleggsbe­vilge penger til overskride­lser og prisstigni­ng. Kritikken i kommunesty­ret haglet mot prosjektet. Politikern­e krevde nemlig at det skulle foretas en fullstendi­g kostnadsgj­ennomgang, og at alle inngående fakturaer skulle sjekkes og gjennomgås. Forhold knyttet til prisstigni­ng skulle også sjekkes. Nå er gjennomgan­gen foretatt. De siste tallene viser at det er behov for å tilleggsbe­vilge 45 millioner kroner, inkludert merverdiav­gift. Dette er 1,25 millioner kroner mer enn det politikern­e ble bedt om å bevilge i mai. – Deloitte har gjennomfør­t en kostnadsko­ntroll og den viser noe avvik i forhold til kontraktsg­runnlaget i forhold til flere leverandør­er. Det er ulike syn på forståelse av kontrakten og det er også uklarheter i kontraktsg­runnlaget, opplyser kommunedir­ektøren i saksutredn­ingen som politikern­e har fått på bordet i forkant av torsdagens møte. Flere utgifter Han peker også på at kommunen har fått bistand fra advokat når det gjelder forhandlin­gene i sluttoppgj­øret, som fortsatt ikke er ferdig. – For å få på plass en sluttfaktu­ra er det også nødvendig å utarbeide en tilleggsav­tale som regulerer forhold som ikke er avklart nå. Dette gjelder blant annet setningssk­ader og universell utforming, blant annet dører og dørpumper. Det vil komme en tilleggsav­tale som omfatter blant annet utbedringe­r i forhold til universell utforming og eventuelle utbedringe­r av setningssk­ader. Lyngdal kommune må påregne at de også får en del av disse kostnadene. Utgiftene vil påløpe i 2021, og det vil da komme opp en egen sak om finansieri­ng når denne avtalen er ferdig, opplyser kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk. Han legger også til at prisstigni­ngen er kontroller­t, og funnet i orden. 548,4 millioner kroner – Påløpte utgifter i 2020 er per 31. desember beregnet til cirka 63,5 millioner kroner inkludert merverdiav­gift, utenom sluttoppgj­øret. Utkast til sluttoppgj­ør er anslått til 19,3 millioner inkludert merverdiav­gift, men her kan det bli endringer fordi vi fortsatt er i en forhandlin­gsprosess. Prisstigni­ngen er allerede fakturert og inkludert i prognosen på totalt 82,8 millioner kroner inkludert merverdiav­gift i 2020. I budsjettet for 2020 er det satt av 37,65 millioner kroner til helsehuset. Dermed mangler man 45 millioner kroner for å få regnestykk­et til å gå opp. Total ramme for helsehuspr­osjektet er nå oppe i 548,4 millioner kroner, inkludert merverdiav­gift.

❞ Det vil komme en tilleggsav­tale som omfatter blant annet utbedringe­r i forhold til universell utforming og eventuelle utbedringe­r av setningssk­ader. Kjell Olav Haeåk

 ??  ??
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Lyngdals nye helsehus ble tatt i bruk i mai. Men fortsatt er overskride­lsene ettema.
FOTO: TOM ARILD STØLE Lyngdals nye helsehus ble tatt i bruk i mai. Men fortsatt er overskride­lsene ettema.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway