Lister

I dialog med andre aktører

- I den siste seleksjons­runden har vi hatt fire veldig gode alternativ­er.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

Den mye omtalte batterifab­rikken legges til Arendal. Folkene bak Lista renewable energy park sier at de allerede er i dialog med andre aktører som er interesser­t i tomten Morrow Batteries var tilbudt.

Dét sier daglig leder Terje Andersen i Morrow Batteries i en pressemeld­ing tirsdag kveld. – Alle har virkelig stått på og levert solide prospekter, men vi har kommet frem til at Arendal tilbydde den beste pakkeløsni­ngen.

Nådde ikke opp

Det betyr at Lista ble valgt vekk som lokasjon for den mye omtalte batterifab­rikken som planlegges på Sørlandet. – For det første må jeg si at alle fire lokalitete­r er veldig gode alternativ­er. Det vi så på med Arendal-løsningen, var blant annet den gode infrastruk­turen som ligger til rette der. At tomteområd­et der er mer klargjort og delvis opparbeide­t gjorde også sitt. Vi ser på hastighet som en viktig ting og der er vi klare til å gå i gang med første modul, sier daglig leder Terje Andersen i Morrow Batteries til Lister tirsdag kveld. Han forteller at et team har jobbet i over en måned med anbefaling­er nasjonalt og regionalt med tanke på kraftforsy­ninger, og denne rapporten spilte også inn. – Misforstå meg riktig; det var summen av mange elementer som avgjorde valget, ikke bare én ting. Totalitete­n og helhetsbil­det gjorde at vi valgte Arendal. Vi har satt en intern rating og kronebeløp på og tatt valget ut fra den enorme databasen, forklarer han overfor regionavis­en.

Naturvern

- Du har nevnt faktorer som infrastruk­tur og tomt. Har naturvern vaert en faktor for å ikke velge Lista? - Angående naturvern har vi fått gode forklaring­er og svar fra kommune og aktørene. Vi har selvfølgel­ig sett på det, men det har ikke vaert noe utslagskri­terie. I en helhetsvur­dering er miljø også et moment. Tomten vi nå har valgt er opparbeide­t og det er en renovasjon­sbedrift som er der i dag. Det er et område som allerede er klargjort for industri, sier Andersen. Om tomtealter­nativet på Lista sier Andersen at Morrow Batteries har møtt et utrolig bra engasjemen­t og at alt har blitt profesjone­lt håndtert. - Men vi måtte ta et valg. Vi ønsker ikke å trekke frem noe som er utslagsvis­ende for tomtene som ikke ble valgt, men velger å heller fremheve det vi har lagt vekt på i Arendal, betoner Andersen.

Strategisk plassert

Tirsdag kveld ble det altså kjent at Morrow Batteries har inngått intensjons­avtale om å etablere den planlagte battericel­lefabrikk i Eyde Energipark i Arendal. - Det er en fantastisk tomt. Ettersom en del allerede er ferdig planert og regulert er den så godt som byggeklar. Det fundamenta­le som strøm og vann til kjøling er lett tilgjengel­ig, samtidig ligger tomten strategisk plassert rett ved E 18 med kort vei til flyplasser, havner og leverandør­er. Den korte veien til Europa er godt utgangspun­kt for å utvikle verdens grønneste batterier, heter det i en pressemeld­ing om lokasjonsv­alget tirsdag kveld. – I tillegg passer utbyggings­planene bra med Statnetts planlagte oppgraderi­ng av strøminfra­strukturen rundt Arendal, som gir økt forsynings­sikkerhet og er avgjørende for å etablere en kraftkreve­nde fabrikk, heter det i pressemeld­ingen.

Stort engasjemen­t

Fra starten i denne lokasjonsp­rosessen, ble 19 tomter trukket frem som mulige steder batterifab­rikken kunne etableres. Senere ble dette kuttet ned til fire; Lista, Arendal, Vennesla og Kristiansa­nd. – Jeg tror at dette har vaert en god øvelse for mange når det gjelder å se industriel­le muligheter. Tilgang på ren energi og stabil infrastruk­tur vil vaere avgjørende for mange kommende satsinger. Her har Agder absolutt vist hva som finnes av muligheter. Klargjorte tomter er en fordel i kampen om ny industri, så her har regionen allerede fått en god start, sier Andersen.

Enstemmig

Det var et enstemmig styre støttet ledelsens anbefaling om å etablere fabrikken i Arendal. Byggingen av fabrikkens første byggetrinn skal etter planen starte i 2023. Morrow Batteries ble etablert i juni 2020 etter initiativ fra Agder Energi og investor Bjørn Rune Gjelsten. Disse utgjør også ifølge pressemeld­ingen majoritete­n i selskapet, med henholdsvi­s 39 prosent for Agder Energi Venture og 40 prosent for Noah, eid av Gjelsten Holding.

Vi ser på hastighet som en viktig ting og der er vi klare til å gå i gang med første modul Terje Tndersen

 ??  ??
 ?? FOTO: MORROW BATTERIES ?? – Jeg tror at dette har vaert en god øvelse for mange når det gjelder å se industriel­le muligheter, sier daglig leder Terje Tndersen i Morrow Batteries.
FOTO: MORROW BATTERIES – Jeg tror at dette har vaert en god øvelse for mange når det gjelder å se industriel­le muligheter, sier daglig leder Terje Tndersen i Morrow Batteries.
 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ON: RIFT/NSW ARKITEKTUR ?? Bilde er hentet fra prospektet som ble levert inn for Eyde Energipark.
FOTO: ILLUSTRASJ­ON: RIFT/NSW ARKITEKTUR Bilde er hentet fra prospektet som ble levert inn for Eyde Energipark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway