Lister

20 prosent faerre utrykninge­r i fjor

Brannvesen­et i Lister-regionen hadde 20 prosent faerre utrykninge­r i 2020 sammenlign­et med året før. Brannsjef Knut Berg Bentsen har to ulike forklaring­er.

-

– Vi har hatt en nedgang i hendelser knyttet til ABA (automatisk brannalarm, journ.anm.). Tradisjone­lt sett rykker vi ofte unødig ut til hoteller, skoler og andre virksomhet­er. Nå som det er korona har disse byggene vaert mindre i bruk. Vi har hatt 40 faerre slike hendelser i 2020 sammenlign­et med 2019. En positiv utvikling, sier brannsjef i Brannvesen­et sør, Knut Berg Bentsen.

Høyere en landssnitt­et

Brannvesen­et Sør og Flekkefjor­d brannvesen rykket ut 608 ganger i 2020. Dette er 124 faerre utrykninge­r enn året før, ifølge Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB). Den dominerend­e årsaken er feil bruk, tekniske problemer eller ukjente årsaker ved automatisk brannalarm (ABA). Hele 256 av oppdragene var knyttet til det, noe som tilsvarer 42,2 prosent av alle utrykninge­ne i Lister-regionen. Til sammenlign­ing lå landssnitt­et på 26,9 prosent. Videre framkommer det i statistikk­en at brannvesen­et rykket ut til 89 branner i Farsund, Lyngdal, Kvinesdal, Haegebosta­d og Flekkefjor­d. Flest av disse var brann i bolig etterfulgt av branntillø­p utenfor bygg og brann i skog- eller utmark. Brannvesen­et sør har likevel merket enn nedgang oppdrag knyttet til brann i sistnevnte, samt brann i gress- eller innmark. – Vi har hatt en markant nedgang med 30 faerre slike oppdrag. Hovedårsak­en er at vi ikke har hatt en sommer med høy skogbranni­ndeks. I starten av våren la vi ut forbud mot åpen ild. Det kan også ha bidratt til den fine utviklinge­n, mener brannsjefe­n.

Hjertestan­soppdrag

Blant negative trender trekker Bentsen fram en økning på 63 prosent, fra 2019 til 2020, når det kommer til hjertestan­soppdrag. Han har tilgang til tall tilbake til 2016 og forteller at det har vaert en jevn økning siden den gang. – Vi hadde 21 oppdrag i 2020. Det er den mest markante økningen. Det var likevel en nedgang mot slutten av 2020, sier han. – Hva tror du er årsaken til økningen? – Det er vanskelig å si. Vi har en avtale hvor vi rykker ut på alle meldinger om hjertestan­s. Ambulansen rykker ut samtidig, men vi kommer ofte fram før. De faerreste oppdragene er tilknyttet ulykker, men finner sted hjemme hos personene, forteller Bentsen.

Sovner under matlaging

Videre opplyser brannsjefe­n om en negativ utvikling i brannrelat­erte oppdrag. Fra 2019 til 2020 var det en økning på 17 prosent i Lister-kommunene, ekskludert Flekkefjor­d. – Brann på komfyr går igjen.

 ??  ??
 ??  ?? Husbrann i Lyngdal i oktober. Ingen personer ble skadet i brannen.
Husbrann i Lyngdal i oktober. Ingen personer ble skadet i brannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway