Lister

– En åpenbaring for mange

Øystein Tønnessen fra Borhaug har det siste året forsket på fenomenet hjemmekont­or og hvilke effekter det har hatt under koronapand­emien.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

Hun er ansatt ved NAV og har til vanlig kontor i Kvinesdal. Men siden mars har det blitt mange uker på hjemmekont­or. – Det er mange ting som er ok med hjemmekont­or. Men etter hvert savner man de man jobber med og det kollegiale. Men selv om jeg ikke får sett de fysisk, er alt blitt veldig digitalt og man er blitt kjempeflin­ke på Teams, sier hun.

I BEGYNNELSE­N AV

koronaen hadde Birkeland hjemmekont­or i naermere ti uker. De Nav-ansatte har deretter blitt delt i to puljer, og har hjemmekont­or annenhver uke. Denne uken og neste uke er det igjen hjemmekont­or som gjelder for Birkeland, på grunn av de nye, landsomfat­tende tiltakene. Birkeland forteller om ny hverdag med digitale arbeidsver­ktøy og nye arbeidsopp­gaver. – Hva korona har gjort med arbeidshve­rdagen vår har vaert veldig spesielt for oss, som for resten av verden. Men vi har en sjef og ledelse som har vaert veldig flinke til å ta vare på alle ansatte og legge til rette for at vi skulle ha det så fint som mulig, sier Birkeland. Birkeland forteller om mange gøye epioder på den digitale kommunikas­jonsplattf­ormen Teams. Som resten av verden har mange av møtene hos NAV startet med «jeg ser deg, ser du meg?» og «Du må unmute». – I begynnelse­n var det en del unger hjemme. Det ble en rar arbeidshve­rdag for de med de minste barna. Vi så mange hverdagshe­lster som gav barna mat mens de var på Teams, smiler hun. – Vi laerte også masse nytt om kollegaene våre og ble på en måte bedre kjent. Gjennom skjermen kom vi inn i hverandres kjøkken og stuer. Vi har sett hva andre har på veggene og på kjøkkenben­ken. Jeg føler jeg har vaert hjemme hos alle.

BIRKELAND ER OVERRASKET

over hvor fint den digitale kommunikas­jonen har gått. – Vi er en stor gjeng som skjøtter jobben vår fra mange ulike hjem. Vi har spist lunsj sammen digitalt ofte, sier Birkeland, som forteller om fine kolleger som har brukt Teams kreativt til å også kunne vaere «sammen» på Teamsfeste­r på en fredagskve­ld. – I sorgen over at ting er som det er, har vi likevel hatt mye gøy, smiler hun. For sin egen del har hun vaert bevisst på å holde rutinene. – Jeg har sett viktighete­n av å ha faste rutiner. Hver morgen går jeg i dusjen og kler meg. Det kan fort skli ut; at man bare setter håret i en hestehale og valser rundt hjemme i strikkegen­seren og shortsen. Selv om det også har skjedd, prøver jeg å ha gode rutiner. – Jeg merker også at det er kort vei til kjøleskap og kaffekos. Men jeg prøver å holde lunsj til lunsjtid. Birkeland forteller at hun varierer hvor hun sitter i hjemmet når hun har hjemmekont­or. – Vi fikk lov å ta med det utstyret vi ville fra jobb. Her hjemme har jeg ikke hev-senk

benk. Men jeg varirer på å sitte ved spiseborde­t, litt på kjøkkenet og litt i sofaen, sier hun. På hjemmekont­or, uten barn hjemme, tenker Birkeland at effektivit­eten har blitt bedre. – Man jobber veldig effektivt når man ikke får avbrytelse­r, sier hun, men legger ikke skjul på at hun ser frem til hver dag hun kan få gå på kontoret. – Det aller beste er når man får treffe de man jobber med. Hjemmekont­or går helt fint, men jeg savner det kollegiale aller mest. Likevel tror hun hjemmekont­or blir en del av den nye arbeidshve­rdagen også etter korona. – Jeg tror arbeidshve­rdagen kommer til å bli forandret for alltid. Og at vi går mot en litt mer fleksibel arbeidshve­rdag, hvor man kan jobbe effektivt hjemmefra de dagene det passer. Men vi har også sett viktighete­n av å se kolleger fysisk, så jeg tror fremtiden vil bli en blanding av oppmøte på vanlig kontor og hjemmekont­or, avrunder Birkeland.

DA NORGE STENGTE

ned i mars sendte NAV sine ansatte på hjemmekont­or tirsdagen. Skolene ble stengt ned på fredagen. – Siden har vi praktisert hjemmekont­or hele tiden, i puljer, forteller leder for NAV Lister, Bente Haugland. Hun forteller at NAV som organiasjo­n satset veldig på digitalise­ring på brukerside­n og på ansattesid­en også før korona. – NAV har fagsysteme­r som fungerer hvor som helst, når som helst. Noen få av fagsysteme­ne stenger ned på kvelden, men ellers er de operative hele døgnet. Vi har vaert vant til å samhandle digitalt og vi hadde allerede erfaring med Teams. Siden slutten av 2018 har vi bevisst valgt at all samhandlin­g rundt prosjekter skal gå via Teams. For meg som leder for flere kontorer, har dette vaert et viktig grep, forteller Nav-lederen om målet om å vaere i front digitalt. Da korona kom og hjemmekont­or ble et faktum, var de Nav-ansatte allerede drillet i de digitale verktøyene. – I løpet av få uker etter 12. mars fikk vi fra å ha 2.200 brukere i systemene våre til å få naermere 4.500 brukere. De ansatte mobilisert­e krefter når vi så hvor viktige vi har for flere mennesker, og brettet opp ermene, sier Haugland.

HUN FORKLARER AT

Nav har delt opp sine ansatte i to puljer, som har vekslet på å vaere hjemme og på kontoret. I tillegg ser hun også de enkeltes behov og går i dialog med den enkelte om hjemmekont­or. – Noen blir veldig slitne av å jobbe på hjemmekont­or. Man går glipp av sosialt fellesskap. De som bor alene får for eksempel prioritet på å komme på kontoret. , sier hun, og legger til at hun også savner å treffe de ansatte mer. – Andre er opptatt av å ha et skille mellom jobb og privat, som lett kan bli mer utvisket når man kan logge seg på jobb når som helst og hvor som helst. Forut for koronaen var hjemmekont­or en diskusjon mellom de tillitsval­gte. Diskusjone­n gikk på en fleksibili­tet og tillitsbas­ert ledelse som kan gjøre det enklere for kvinner å jobbe 100 prosent. – Det er en fleksibili­tet som mange setter pris på. Den gamle lederen krevde at folk måtte vaere på jobb og kontroller­te produksjon­en mer. Vi ønsker å praktisker­e et fleksibelt arbeidsmil­jø med større grad av tillitt og fleksibili­tet. Jeg tror også på at det gir en større effektivit­et. Avbrytelse­r er en av

Funn og konklusjon­er spriker i ulike retninger, men en ting er sikkert: Hjemmekont­or er et komplekst fenomen! Øystein Tønnessen

de største tidstyvene vi har, sier Haugland.

– EN STOR UNDERSØKEL­SE VISER

også at 70 prosent av brukerne våre på landsbasis foretrekke­r digital samhandlin­g. I løpet av perioden med korona har NAV gjennomfør­t 84 jobbinterv­juer. Brorparten av disse er kjørt digitalt. – I fremtiden tror jeg vi kommer til å stille oss flere spørsmål om hvorvidt det er nødvendig å møtes fysisk. Det er mye som skjer i møte med mennesker som vi ikke skal undervurde­re, men å sitte tre timer i bil frem og tilbake til Kristiansa­nd for et timeslangs møte, er lite effektiv bruk av offentlige midler, sier Nav-lederen.

HJEMMEKONT­OR ER IKKE ET

nytt fenomen. Da en epidemi herjet London i 1666, ble Newton tvunget til å jobbe hjemmefra i ett år. Det fungerte såpass bra at han blant annet kom frem til den berømte teorien sin om tyngdekraf­t. – Hjemmekont­or har blitt forsket på helt siden 1970-tallet da det ble innført i USA for å redusere bilkjøring under oljekrisen. Funn og konklusjon­er spriker i ulike retninger, men en ting er sikkert: Hjemmekont­or er et komplekst fenomen! Det fins ingen enkel suksessfor­mel. Mange faktorer spiller inn, for eksempel personligh­et, familiesit­uasjon, bosted, tilrettele­gging, arbeidsopp­gaver og ledelse, forteller Øystein Tønnessen. Tønnessen har sett naermere på effekter av fenomenet hjemmekont­or. Han understrek­er at selv om det er forsket på hjemmekont­or i 45 år, er det flere faktorer som er nye ved hjemmekont­or under korona; påbudt eller anbefalt som smittevern­tiltak, uforberedt, stor-skala og uviss varighet. – Gjennom jobben min i konsulentf­irmaet Edge tar jeg doktorgrad på Handelshøy­skolen ved UIA. Jeg forsker på kreativite­t i jobbsammen­heng. Det siste året har jeg konsentrer­t meg mest om fenomenet hjemmekont­or og hvilke effekter det har hatt under koronapand­emien, forteller han. Som en del av doktorgrad­sprosjekte­t gjorde Tønnessen en undersøkel­se i vår blant kontorarbe­idere fra ulike bransjer over hele landet. Blant de som svarte var naermere 200 fra Agder, deriblant Lister. Målet var å finne ut hvordan folk opplevde å jobbe hjemmefra under pandemien.

– NESTEN EN TREDJEDEL BLE MER

motiverte av den nye måten å jobbe på. Produktivi­teten sank imidlertid hos halvparten av de spurte. En forklaring er at to av tre av de som svarte hadde barn hjemme fra

skole eller barnehage i mars og april. Over 40 prosent opplevde å bli mer kreative, men det ser ut til å henge mer sammen med motivasjon og dugnadsånd enn hjemmekont­or. Det største utslaget var at hele 87 prosent brukte digitale verktøy og videomøter mer enn før, forteller Tønnessen. Han jobber selv en god del på hjemmekont­or – ikke minst nå under korona. – Da blir det stort sett i kjellerstu­a på Lund i Kristiansa­nd. Men jeg har jo en fin mulighet i huset vårt på Borhaug også. Jeg trives veldig godt med å ha en jobb hvor mye kan gjøres uavhengig av arbeidsste­d og klokkeslet­t. Det gir en frihet og fleksibili­tet som jeg setter stor pris på og som gjør logistikke­n enklere i en hektisk familiehve­rdag. Samtidig skal jeg jo ha på objektive «forskerbri­ller» i den rollen jeg har. Men jeg tror også at det i mange tilfeller kan vaere fordel å ha praktisk erfaring i det man skal forske på, sier han.

NOEN POSITIVE ERFARINGER

med hjemmekont­or som kommer frem i undersøkel­sen er fravaer av pendling, mer fleksibili­tet, enklere å prioritere i hverdagen og mer effektive møter når de foregår digitalt. På den negative siden er manglende tilrettele­gging, for lite oppfølging fra ledelsen, ensomhet og savn etter sosialt jobbfelles­skap. – Selv om hjemmekont­or var uforberedt og påtvunget i vår, har fordelene med å jobbe hjemmefra vaert en åpenbaring for mange – både ansatte og ledere. Ni av ti tror og håper at erfaringen­e fra krisen endrer jobbhverda­gen permanent med mer fleksibili­tet, mer bruk av digitale verktøy og mindre reisevirks­omhet, sier Tønnessen. – Fordelene med hjemmekont­or for noen kan fort vaere ulemper og risikofakt­orer for andre.

– DISSE MOTSETNING­ENE ER NOE

som mange må forholde seg til i det nye arbeidsliv­et under og etter koronapand­emien. Bedrifter og organisasj­oner står overfor store utfordring­er. Hvor og hvordan skal fremtidens arbeid utføres? Hvordan skal man navigere i det nye landskapet hvor digitalise­ring, hjemmekont­or og fleksibili­tet har fått fullt fotfeste? Hva skal til for at den enkelte ansatte har det bra, er motivert og leverer optimalt? Og hva kreves av bedrifter som vil vaere innovative og konkurrans­edyktige fremover? spør Tønnessen seg, og avrunder: – Mye kan tyde på at de som mestrer samspillet mellom frihet, teknologi og mellommenn­eskelig samhandlin­g har en lys fremtid foran seg.

 ??  ??
 ??  ?? – Hjemmekont­or har blitt forsket på helt siden 1970-tallet da det ble innført i USA for å redusere bilkjøring under oljekrisen, sier Øystein Tønnesen fra Borhaug, som har forsket på fenomenet.
– Hjemmekont­or har blitt forsket på helt siden 1970-tallet da det ble innført i USA for å redusere bilkjøring under oljekrisen, sier Øystein Tønnesen fra Borhaug, som har forsket på fenomenet.
 ??  ?? Gjennom skjermen kom vi inn i hverandres kjøkken og stuer. Vi har sett hva andre har på veggene og på kjøkkenben­ken. Jeg føler jeg har vaert hjemme hos alle, sier Hanne Birkeland.
Gjennom skjermen kom vi inn i hverandres kjøkken og stuer. Vi har sett hva andre har på veggene og på kjøkkenben­ken. Jeg føler jeg har vaert hjemme hos alle, sier Hanne Birkeland.
 ??  ?? Svaert mye av samhandlin­gen skjer på den digitale kommunikas­jonsplattf­ormen Teams.
Svaert mye av samhandlin­gen skjer på den digitale kommunikas­jonsplattf­ormen Teams.
 ??  ?? – Mye kan tyde på at de som mestrer samspillet mellom frihet, teknologi og mellommenn­eskelig samhandlin­g har en lys fremtid foran seg, sier Øystein Tønnessen.
– Mye kan tyde på at de som mestrer samspillet mellom frihet, teknologi og mellommenn­eskelig samhandlin­g har en lys fremtid foran seg, sier Øystein Tønnessen.
 ??  ?? – I sorgen over at ting er som det er, har vi likevel hatt mye gøy, smiler Birkeland.
– I sorgen over at ting er som det er, har vi likevel hatt mye gøy, smiler Birkeland.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Denne reportasje­n er skrevet fra hjemmekont­or.
FOTO: CECILIE NILSEN Denne reportasje­n er skrevet fra hjemmekont­or.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway