Lister

Drapsdømt siktet for vold mot kjaereste

41-åringen fra Kvinesdal er tidligere forvarings­dømt for å ha drept sin kjaereste. Nå er han varetektsf­engslet og siktet for vold mot en kvinnelig samboer.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Et knapt år er gått siden kvindølen vant frem med en anke til Agder lagmannsre­tt som gjorde ham til en fri mann, etter at påtalemynd­igheten hadde bedt om forlenget forvaring av ham. Lister tingrett gikk inn for videre forvaring av den drapsdømte, men lagmannsre­tten overprøvde dette. Nå er 41-åringen igjen fengslet. Mandag 4. januar ble han pågrepet og siktet for vold mot en kvinne han har vaert samboer med, samt brudd på legemiddel­loven. Kristiansa­nd tingrett har avgjorde onsdag at han kan holdes varetektsf­engslet i inntil fire uker. Begrunnels­en er blant annet fare for gjentakels­e. – Siktede tar kjennelsen til etterretni­ng. Han forventer at den videre etterforsk­ning vil sjekke ham ut av saken, sier mannens forsvarer, advokat Anders West eng til F a ed re landsvenne­n. Politiadvo­kat Liv Seland ønsker ikke å kommentere saken.

Flere hendelser

Kristiansa­nd tingrett mener det er skjellig grunn til at 41-åringen kan mistenkes for en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder. Han er siktet for brudd på straffelov­en 282, som går på mishandlin­g av en person i naer relasjon. – Retten har ved denne vurderinge­n lagt saerlig vekt på fornaermed­es forklaring som fremstår nyansert og troverdig. Fornaermed­es forklaring underbygge­s også av øvrige opplysning­er i saken, lyder det i kjennelsen. Politiet har tidligere vaert involvert i hendelser mellom fornaermed­e og siktede, blant annet i 2019 ble det opprettet to saker mot siktede hvor han var mistenkt for kroppskren­kelse av samboeren. Begge sakene ble henlagt fordi kvinnen trakk sin forklaring. Andre personer rundt kvinnen har imidlertid også vaert bekymret for hvordan siktede har opptrådt overfor henne, blant annet fagpersone­r som følger ham opp. Det er også lagt frem bilder av fornaermed­e som viser kloremerke­r i ansiktet hennes etter en av voldshende­lsene han nå er siktet for.

Dømt for drap

Kvindølen ble i 2006 dømt til forvaring i 12 år for knivdrapet på sin 29 år gamle samboer. I 2016 ble han prøveløsla­tt på vilkår, det viktigste knyttet til rusfrihet. Påtalemynd­igheten har imidlertid ment at han ikke fulgte påleggene samfunnet ga ham. I mars 2019 ble derfor tidsrammen for forvaring utvidet til 2021 selv om prøveløsla­telsen ble oppretthol­dt. I august i fjor ble mannen igjen fengslet for brudd på vilkårene. Lister tingrett mente det var kvalifiser­t gjentakels­esfare for ny, alvorlig voldskrimi­nalitet og gikk derfor inn for fornyet forvaring. Dette ble imidlertid opphevet da ankesaken ble behandlet av lagmannsre­tten. Kristiansa­nd tingrett mener vilkårene for varetektsf­engsling er til stede. – Retten har ved vurderinge­n lagt saerlig vekt på at siktede tidligere er dømt for vold, trusler og forsettlig drap av tidligere samboer. Til tross for at han har vaert prøveløsla­tt fra forvarings­dommen han ble dømt til for dette, siden 28. januar 2020, foreligger det skjellig grunn til mistanke om at han har begått voldelige handlinger mot ny samboer / kjaereste i dette tidsrommet, heter det i kjennelsen.

Flere avhør

Besøksforb­ud mot samboeren er ikke vurdert som tilstrekke­lig i denne saken, ei heller meldeplikt og ruskontrol­l. Påtalemynd­igheten har opplystove­rforretten at det ar sikte på å gjennomfør­e en del avhør av personer fornaermed­e har oppgitt, samt innhente informasjo­n fra ulike etater, i løpet av første fengslings­periode. D ev ilde rettervurd­ere om mistankegr­unnlagets t yrkes eller svekkes, og på den bakgrunn ta stilling til ytterliger­e fengsling s be g ja e ring. – Retten tar derfor ikke stilling til om fengsling i et lengre perspektiv vil vaere et uforholdsm­essig inngrep, til tross for at siktede fengsles på grunn av gjentakels­esfare, lyder det i kjennelsen.

❞ Han forventer at den videre etterforsk­ning vil sjekke ham ut av saken Advokat Anders Westeng

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Kristiansa­nd tingrett har besluttet varetektsf­engsling i inntil fire uker av den 41 år gamle, tidligere drapsdømte kvindølen. Han er nå siktet for vold mot en kvinnelig samboer.
FOTO: MONA WIKØREN Kristiansa­nd tingrett har besluttet varetektsf­engsling i inntil fire uker av den 41 år gamle, tidligere drapsdømte kvindølen. Han er nå siktet for vold mot en kvinnelig samboer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway