Lister

Fikk besøk av ordføreren på 100-årsdagen

Liv Albrektsen, som også har fått kallenavne­t «tante Liv», fylte mandag 100 år.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

– Jeg kan gjerne bli eldre. Det er bare synet mitt som er litt dårlig, ellers går det fint. Jeg bor her hjemme alene og har flott utsikt til sjøen, så her har jeg det godt, sier Abrahamsen til Lister. – Hvordan har du klart å runde 100 år, har du noen oppskrift? – Jeg har ikke gjort noe spesielt for å bli det utover å leve et godt og sundt liv, sier den nybakte 100-åringen.

Annerledes feiring

Koronarest­riksjonene gjør derimot at feiringen ikke blir så stor som den normalt ville blitt på en dag som dette. – På grunn av denne smitten så kommer det ikke så mange som det skulle, så vi får ha det til gode til senere. Det blir uansett en liten feiring her hjemme, sier Albrektsen. Hun er altså født 11. januar 1921, og kommer opprinneli­g fra Stavanger. I 1938 flyttet hun til Farsund hvor hun traff mannen Sverre Albrektsen mens hun jobbet på Farsund sykehus. Da utdannet han seg til å bli urmaker. De fikk aldri egne barn, men skal alltid ha hat en feriegjest fra Stavanger. I tillegg drev de «Urmaker Sverre Albrektsen» , samtidig som hun hjalp til på slakterbut­ikken mannens bror Andreas Albrektsen drev på torvet. På 1960-tallet, da hun jobbet i Farsund barnehage, fikk hun tilnavnet «tante Liv». – Jeg har jo vaert barnehaget­ante, så det er nok derfor alle kaller meg for «tante Liv». Selv synes jeg det tilnavnet er helt fint, for da vet i hvert fall alle hvem jeg er, sier Albrektsen.

– God helse

I 1996 døde mannen Sverre av kreft, noe som førte til noen tøffe år for henne. – Men selv har hun hatt veldig god helse hele livet. Jeg kan aldri huske at hun har vaert syk, men på grunn av dårlig syn får hun god hjelp fra kommunen slik at hun kan bo hjemme der hun trives best. Hun sitter mye alene, men musikken gir henne stor glede når timene blir lange. Hun er tante til mange og er flink til å ringe for å slå av en prat. Hun får med seg det meste som skjer i verden, og lokale nyheter går henne aldri hus forbi. I tillegg har sine meninger om det meste og kaster seg fort ut i debatten, forteller hennes guddatter Margareth Sekse. I tillegg har hun alltid likt å gå turer. – Før gikk mannen min og jeg mye tur oppe i heia. Nå blir det mest turer til butikken og AMFIsenter­et, i tillegg til andre gjøremål som når jeg skal til legen, frisøren eller for å stelle beina, så sant vaeret tillater det. Jeg får mye tilbakemel­dinger fra folk om at de er imponert over hvor god jeg er, sier Albrektsen.

Ordfører-besøk

Mandag formiddag kom også ordfører Arnt Abrahamsen på besøk for å gratulere henne med dagen. – Dette er stas, og noe av det flotte med å vaere ordfører. Det å vaere der for de som er 100 år like fullt som du er for de som er 30 og 2 år. Dette viser at folk som er så friske som Liv må ha hatt et godt liv i vår kommune, og fungert i samfunnet vårt gjennom mangfoldig­e år, sier Arnt Abrahamsen. Han er også imponert over at hun fortsatt bor hjemme i en alder av 100 år. – Det er veldig sprekt å bo hjemme alene i en alder av 100 år, riktignok med noen nevøer og nieser rundt seg. Det står det respekt av. Hun er også så klokkeklar i hodet, så hun er det jeg vil kalle en livsfrisk 100-åring. Det er flott å ha sånne blant oss, avslutter Abrahamsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLTV HOEL ?? .Ordfører Arnt Abrahamsen hadde mandag et kort besøk hjemme hos Liv Albrektsen for å gratulere henne med 100 årsdagen.
FOTO: OLTV HOEL .Ordfører Arnt Abrahamsen hadde mandag et kort besøk hjemme hos Liv Albrektsen for å gratulere henne med 100 årsdagen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway