Lister

Fleksible arbeidsmøn­stre vil kreve fleksibili­tet også i forskrifte­r og arbeidstid­sbestemmel­ser.

-

Ifjor vår verserte det mange fortelling­er om dagliglive­t på hjemmekont­or, kombinert med hjemmeskol­e og stengte barnehager. Sluttpoeng­et var ofte et sterkt håp om snarlig vaksine og gjenåpning av samfunnet. Men mange oppdaget også fordelene ved å jobbe hjemmefra, både før og etter at ungene var tilbake i normal rytme. Dette er blant annet dokumenter­t gjennom doktorgrad­sarbeidet til den utflyttede Borhaug-mannen Øystein Tønnessen, omtalt i lørdagens avis og på Lister24. Hjemmekont­or utgjorde en økende trend i arbeidsliv­et før koronaen. Nå prøves ordningen ut på bred front. I de gjeldende, nasjonale smittevern­tiltakene anbefaler regjeringe­n at alle som har mulighet til det flytter arbeidspla­ssen hjem, i saerlig smitteramm­ede kommuner er anbefaling­en oppgradert til et pålegg.

Det er ingen dristig spådom at vi her står overfor varige endringer i arbeidsliv­et. I en fersk Nho-måling svarer naer halvparten av medlemsbed­riftene at ordningen vil bli videreført etter koronakris­en. Nesten like mange mener at dette bør baseres på «full valgfrihet» for de ansatte. Da melder det seg samtidig noen spørsmål om å oppdatere bestemmels­ene som regulerer interesser og forpliktel­ser til partene i arbeidsliv­et. Forskrifte­n for hjemmekont­or ble utformet for snart 20 år siden. Og hjemmekont­or fanges i liten grad opp i tariffavta­lene.

LO påpeker at de ansattes fysiske og psykososia­le arbeidsmil­jø på hjemmekont­oret må sikres bedre. Vi må også diskutere kompensasj­on for ekstrautgi­fter til strøm, renhold og annet, sier nestleder Roger Heimli til Klassekamp­en. Dette lyder som et fornuftig utgangspun­kt. Men et tema i diskusjone­n må vaere den fleksibili­teten av arbeidsdag­en som ordningen åpner for, og som er en av grunnene til at mange arbeidstak­ere ønsker å jobbe hjemmefra. Eksempelvi­s ved å kunne trene eller handle midt på dagen og ta en arbeidsøkt når ungene er lagt – men uten å viske ut skillet mellom arbeid og fritid

Hjemmekont­or har avstedkomm­et mye synsing og noe forskning. Det trengs mer av det siste for å oppdatere regelverke­t. Et solid avtaleverk er et fortrinn for norsk arbeids- og naeringsli­v. Men fleksible arbeidsmøn­stre vil kreve fleksibili­tet også i forskrifte­r og arbeidstid­sbestemmel­ser. En utfordring blir å bygge opp under den fleksibili­teten som ligger i å kunne jobbe fra stuebordet eller hytta, for de virksomhet­er som gir mulighet for det.

❞ Det er ingen dristig spådom at vi her står overfor varige endringer i arbeidsliv­et.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway