Lister

Holdt digitalt folkemøte om ny E39

– Strekninge­n mellom Herdal i Lyngdal til Mandalselv­a er en liten, men viktig del av det store prosjektet Ålgård-kristiansa­nd.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

Dét ble påpekt innledning­svis i det digitale folkemøtet om E39utbyggi­ngen mandag kveld. – Nå er vi formelt i gang med prosessen, og derfor ønsker vi å invitere til dette folkemøtet, sier prosjektle­der Håkon Lohne i Nye Veier. – Det er strenge krav til medvirknin­g ifølge lovverket, og vi har også et reellt ønske om medvirknin­g. Folk rundt i distrikten­e har mye kunnskap, legger han til.

Sikkerhet først

Lohne påpeker at dagens vei er utdatert og trekker frem blant annet fordeler med tanke på kortere reisetid og felles bo- og arbeidsmar­kedet når den nye firefelts motorveien er ferdig. – Men det viktigste er trafikksik­kerheten. Målet er null skadde og null drepte, sier Lohne og viser til at det var 76 ulykker med personskad­er mellom 2010 og 2019. Det ble formelt varslet start av detaljert planarbeid­et i begynnelse­n av desember og fristen for uttalelser er 20. januar. Strekninge­n det er snakk om er 26 kilometer lang, og det skal vaere fartsgrens­e på 110 kilometer i timen. – Det er viktig at dere bruker tiden godt og tenker gjennom hva som er viktig for dere når vi skal planlegge videre, påpeker prosjektle­deren.

– Gjør oss oppmerksom­me

– Vi er på jakt etter relevante innspill som kan gjøre prosjektet bedre, sier disiplinle­der Marius Fiskevold for plan og prosess i Sweco, og understrek­er at god kunnskap om planområde­t gir planlegger­ne bedre muligheter til å ta gode valg innenfor rammene som er gitt. Han nevner konkret at det for eksempel ønskes innspill om informasjo­n som er relevant i forbindels­e med opphold og rekreasjon, bokvalitet­er, driftsitua­sjon eller jakt og fiske i varslingso­mrådet. – Gjør oss oppmerksom­me på kvaliteter i området som dere ønsker at vi skal forvalte på best mulig måte, betoner Fiskevold og ber om at innspillen­e er skriftlige og kortfatted­e. Innspillen­e kan blant annet sendes inn via kartportal­en Dine39.

Erverv av grunn

Eirik Gran jobber med grunnerver­v i Nye Veier, som går på alt som har med kjøp og erverv av grunn for å bygge veien. – Vi forsøker i første omgang å komme til frivillig enighet om hvordan det økonomiske tapet skal dekkes, sier Gran. Han opplyser at omlag 95 prosent av alle sakene pleier løser seg i minnelighe­t, altså frivillig. Det er også mulig å erverve ved tvang; ekspropria­sjon. – Det må vurderes dersom vi ikke får til minnelige avtaler. Det er nødvendig for å sikre fremdrift, sier Gran. Nye Veier kan dekke nødvendig advokatbis­tand dersom dette behøves i denne type saker, men dette må avklares på forhånd.

Restaurant under brua?

Da det ble åpnet for spørsmål fra publikum i møtet, så ble oppmerksom­heten blant annet rettet til den planlagte kryssingen over Audna, noe som kan bli en av landets høyeste broer. – Er det mulig å lage en restaurant under broa eller en annen form for publikumso­pplevelse her? er spørsmålet fra noen fra noen som fulgte møtet. – Vi bør kanskje snakke med folkene på Under? var den første litt lattermild­e kommentare­n fra prosjektle­der Vidar Stormark. – Det blir en høy og spektakula­er bro, men det ligger ingen planer om denne type ting i prosjektet, legger han til.

Vei til Lista?

En annen publikumme­r lurte på om det kunne bli aktuelt å bygge vei til flystasjon­en på Lista, noe Stormark avkreftet. Ellers var bompengepr­isen interessan­t for en annen. – Det blir en snittpris på tre kroner pr. kilometer mellom Ålgård og Kristiansa­nd. Hvor mye hver enkelt må betale avhenger hvor langt man kjører og hvor mange kryss man passerer ettersom bomstasjon­ene plasseres i tilknytnin­g til disse, opplyser Stormark.

Det blir en snittpris på tre kroner pr. kilometer mellom Ålgård og Kristiansa­nd

 ??  ??
 ?? FOTO: SKJERMDUMP FRA MØTET ?? Slik ser Nye Veier for seg kryssing av Audna på et av Norges høyeste broer.
FOTO: SKJERMDUMP FRA MØTET Slik ser Nye Veier for seg kryssing av Audna på et av Norges høyeste broer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway