Lister

- I vårt tilsyn fant vi et avvik

– I vårt tilsyn fant vi et avvik knyttet til kartleggin­g av farer og problemer ved bruk av eksplosive­r til bergspreng­ningsarbei­d, sier Brit Skadberg ved DSB, etter granskning av sprengning­sulykken i Kvinesdal i fjor høst.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

Det var 28. september 2020 at det gikk galt under sprenging på anleggsomr­ådet for anleggsvei­er og oppstillin­gsplasser for vindturbin­er i Buheii Vindkraftv­erk sør for Knaben i Kvinesdal. Etter granskning av sprengning­sulykken har Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) funnet et avvik. Det skriver Faedreland­svennen, som var først ute med nyheten. – I vårt tilsyn fant vi et avvik knyttet til kartleggin­g av farer og problemer ved bruk av eksplosive­r til bergspreng­ningsarbei­d. Vi har også varslet forvaltnin­gsmessig reaksjon mot den aktuelle bergspreng­eren på ulykkessal­ven, opplyser seksjonssj­ef Brit Skadberg ved Kjemikalie­sikkerhet i DSB til avisen Lister.

Frist til 31. januar

– Vi ser svaert alvorlig på sprengning­suhellet ved Buheii. Vi utførte et tilsyn etter hendelsen og har avventet virksomhet­ens interne granskning før videre behandling av saken. Vi har nå utført en grundig gjennomgan­g av hendelsesf­orløpet på bakgrunn av dokumentas­jon og virksomhet­ens egen granskning­srapport for å vurdere videre reaksjoner i saken, forklarer Skadberg. Risa er gitt frist til 31. januar med å redegjøre hvordan avviket vil bli fulgt opp.

Hendelsesf­orløpet

Ulykken det er snakk om inntraff da en ansatt i entreprenø­rselskapet Risa kom kjørende inn i anleggsomr­ådet akkurat i det en sprengning­ssalve gikk av. Bilen ble blåst over ende og fullstendi­g begravd under tunge steinmasse­r. Ved hjelp av kjappe arbeidskol­legaer, kunne føreren frigjøres fra vraket - etter at det sammenklem­te biltaket var skjaert av. Den skadde ble fløyet til Stavanger universite­tssjukehus og slapp unna uten alvorlige fysiske skader.

Tett dialog

– For det første syns vi det er forferdeli­g trist det som har skjedd, og vi priser oss lykkelige over at det gikk så bra med den ansatte som fikk denne salven over seg, sier kvalitetss­jef Kjetil Himle ved Risa til avisen Lister. – Vi tar det på høyeste alvor og har allerede gjort mye - og er i tett dialog med DSB - for å sikre ytterliger­e tiltak og redusere risiko. – DSB mener at dere ikke har kartlagt farer og problemer ved bruk av eksplosive­r til bergspreng­ningsarbei­d i tilstrekke­lig grad. Hvordan forholder dere dere til det? – Det er det overordned­e avviket. Vi jobber kontinuerl­ig med å ha full kontroll på all sprengning­saktivitet. Vi har gode rutiner og prosedyrer, men når noe slik skjer har noe sviktet. Som det står i rapporten, var det en manglende vaktpost som førte til at en slik ulykke kunne skje. Og da er det en svikt i rutinene som ikke skulle skjedd. Jeg kan ikke si noe om de bakenforli­ggende årsakene, men nå står det en del ting i rapporten, og vi har identifise­rt en del faktorer som vi tenker spiller inn - og som vi vil jobbe med. Målsetting­en vår er at alle ansatte i Risa skal komme hele hjem igjen.

– Hvordan går det med den ansatte?

– Han følger vi tett opp og han var relativt raskt tilbake på jobb. Han er i fullt arbeid og tilbake på prosjektet for fullt. Han ville selv i jobb for å bearbeide det som skjedde, sier Himle.

Vi tar det på høyeste alvor og har allerede gjort mye Kjetil Himle

 ??  ??
 ??  ?? – Vi priser oss lykkelige over at det gikk så bra med den ansatte som fikk denne salven over seg, sier kvalitetss­jef Kjetil Himle ved Risa til avisen Lister.
– Vi priser oss lykkelige over at det gikk så bra med den ansatte som fikk denne salven over seg, sier kvalitetss­jef Kjetil Himle ved Risa til avisen Lister.
 ??  ?? Mannen i bilen er tilbake i arbeid for fullt.
Mannen i bilen er tilbake i arbeid for fullt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway