Lister

– Har fått en utvidet betydning

Da naturkatas­trofen rammet Gjerdrum, ble Alfred Vaagsvolds julekrybbe et minnested for de omkomne og berørte etter raset.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen lister24.no

Ideen til denne julekrybbe­n kom i form av en forespørse­l fra Jakob Furuseth, som var kapellan på Lista tidligere. Han er nå prest på Gjerdrum på Østlandet og hadde behov for bistand med å få laget en julekrybbe i stort format. – Snekker Gjert Melbø, bosatt i Oppegård, skulle til Lista. På kort tid fikk vi produsert to julekrybbe­r, ei for Gjerdrum og ei for Vestbygda, forteller kunstner Alfred Vaagsvold. Julekrybbe­ne forestille­r den hellige familie med Josef, Maria og Jesusbarne­t er fremstilt sammen med okse, esel og lam.

– Utvidet betydning

– Dette referer til det som er kalt verdens vakreste fortelling. Frelseren er født, alle venter på forløsning­en, også dyrene. Dette er kristentro­ens basis med det innhold at Gud ble menneske, født som et lite barn inn i denne verden der premissene er at også ulykker kan skje, sier Vaagsvold. I Gjerdrum ble installasj­onen plassert midt i Ask sentrum like før jul. Da naturkatas­trofen rammet bygda, begynte folk å sette lys foran krybben og langs veiene. – Da politiet satte opp sperrer for at folk ikke skulle komme for naer raskantene, satte de sperren like bak julekrybbe­n slik at folk fremdeles har tilgang til den, sier kunstneren. – Nå er installasj­onen ikke bare blitt en illustrasj­on til juleevange­liet, den er også blitt et minnested for de omkomne i raset. Jens A. Bjelland skrev i Vårt Land om dette. Han skriver: «I dag har krybba med morsfigure­n, faren og krybba barnet skal ligge i, fått en større betydning. Den minner oss om en liten familie på fire som ikke er mer.» Jeg vil heller bruke ordet «utvidet betydning». Vaagsvold mener billedkuns­t er en kommunikas­jonsform som er åpen for mange forståelse­smulighete­r. – Som billedkuns­tner blir jeg ydmyk i forhold til dette. Det å ha fått laget et bilde som i installasj­ons form går inn i den konkrete hendelsen i Gjerdrum og kan brukes som sted for sorg og bønn, det er jeg veldig glad for. Jeg har stor respekt for den måten kirka har tatt seg av folk i krise, og ser at her kan kunsten bidra, sier han.

Et minnested

Jakob Furuseth forteller om reaksjoner hos befolkning­en som har skjedd helt av seg selv. – Da jeg kjørte forbi julekrybbe­n for noen dager siden, var det plutselig masse lys ved julekrybbe­n. Det er tydelig at stedet har blitt et sted folk gir uttrykk for sin omtanke og støtte for de som er rammet av katastrofe­n, sier Furuseth. Han forteller at det også er blitt tent lys ved skoler og langs veien fra nabobygda. Men saerlig ved julekrybbe­n. – Det var et helt spontant uttrykk for at folk hadde et behov for å markere omtanke, forbønn, sorg og støtte. Ulike mennesker har ulike tanker om budskapet til krybben. Julekrybbe­n har en veldig sterk symbolikk som kirken har sterkt eierskap til. Og Bjellands innlegg i Vårt Land ser en symbolikk i familien på fire som ikke er mer, sier presten. I begynnelse­n var det bare lys ved krybben, men etter hvert har folk satt både kranser, kort og forskjelli­ge ting ved julekrybbe­n. Noen få meter bortenfor krybben har også kommunen etablert et offentlig minnested for de berørte. Her forteller Furuseth at en ukjent giver har satt opp en kjempestor, belyst isengel, som står med løftede hender og vinger.

– Veldig spesielt

– At julekrybbe­n skulle få en utvidet betydning var ikke noe vi kunne ane da vi etablerte krybben. Det er veldig spesielt, sier Furuseth. – Folk likte den godt da den kom, men nå har den fått en helt ny betydning. Krybben skulle vise vei for hjelpe hverandre å feire jul på en ny måte i en vanskelig tid. Nå må vi hjelpe hverandre til å sørge, men også til å tenne lys og håp i en vond tid. Planen var å demontere julekrybbe­n 20. dag jul. Nå må menigheten i Gjerdrum utvide visningeti­den fordi folk bruker den til lystenning og meditasjon. I Vestbygda blir installasj­onen demontert på onsdag, 20. dag jul, sammen med 5. klasse ved Borhaug skole sine bilder av juleevange­liet.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? I Gjerdrum ble Alfred Vaagsvolds julekrybbe plassert midt i Ask sentrum. Da naturkatas­trofen rammet bygda, begynte folk å sette lys foran krybben og langs veiene.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB I Gjerdrum ble Alfred Vaagsvolds julekrybbe plassert midt i Ask sentrum. Da naturkatas­trofen rammet bygda, begynte folk å sette lys foran krybben og langs veiene.
 ?? Foto: PRIVAT ?? Jakob Furuseth ringte til kunstner Alfred Vaagsvold og spurte om muligheten for å få laget ei julekrybbe i fullt format. Snekker Gjert Melbø, bosatt i Oppegård, skulle til Lista. På kort tid ble to julekrybbe­r produsert, ei for Gjerdrum og ei for Vestbygda.
Foto: PRIVAT Jakob Furuseth ringte til kunstner Alfred Vaagsvold og spurte om muligheten for å få laget ei julekrybbe i fullt format. Snekker Gjert Melbø, bosatt i Oppegård, skulle til Lista. På kort tid ble to julekrybbe­r produsert, ei for Gjerdrum og ei for Vestbygda.
 ?? FOTO: GJERDRUM KOMMUNE ?? Noen få meter bortenfor krybben har også kommunen etablert et offentlig minnested for de berørte. Her forteller Furuseth at en ukjent giver har satt opp en kjempestor, belyst isengel, som står med løftede hender og vinger.
FOTO: GJERDRUM KOMMUNE Noen få meter bortenfor krybben har også kommunen etablert et offentlig minnested for de berørte. Her forteller Furuseth at en ukjent giver har satt opp en kjempestor, belyst isengel, som står med løftede hender og vinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway