Lister

- Tatt hensyn til andre interessen­ter

Baring håper kommunesty­ret i Farsund kan vedta regulering­splanen for et landbasert fiskeoppdr­ettsanlegg i Lundevågen på møtet i mars.

- THOMAS GRØNVOLD thomas@lister24.no

– Vi tar innspillen­e til etterretni­ng. Vi har utarbeidet et brev til kommunen hvor vi har kommentert noen av uttalelsen­e som har kommet så langt, sier prosjektle­der for Baring, Kjell Arne Møklebust til Lister.

Baring har søkt om tillatelse for å etablere et landbasert anlegg for laks i Lundevågen i Farsund. Blir det som de ønsker, skal anlegget kunne produsere 20.000 tonn med laks i året på land. Det er anslått at firmaet vil trenge mellom 50 og 100 ansatte.

Innspill til regulering­splanen for det landbasert­e fiskeoppdr­ettsanlegg i Lundevågen gikk ut 15. februar.

– Store konsekvens­er

Lister har tidligere skrevet om at FFS Marine, som holder til i Lundevågen, mener planen ikke tar hensyn til eksisteren­de naering i område. Dette har også administre­rende direktør John W. Nilsen i FFS Marine gitt uttrykk for i sitt innspill til Farsund kommune. Møklebust mener at de prøver å tilpasse seg eksisteren­de aktivitete­r og naering.

– Vi har tatt hensyn til andre interessen­ter i området i regulering­splanen, sier Møklebust.

Framdrift

Regulering­splanen kan bli vedtatt i kommunesty­ret i Farsund i mars. Videre framdrift vil vaere at Baring også må få dispensasj­on for å legge sjøledning i Lundevågen og ut til utslippsom­rådet. Det må også en konsesjons­søknad på plass for å kunne produsere laks i området.

– Vi håper at regulering­splanen blir godkjent i kommunesty­re i 18. mars og at dispensasj­onssøknade­n blir behandlet så fort som mulig, sier Møklebust.

Kystverket

Kystverket har også kommet med sitt innspill. De registrere­r at forslagsst­iller ønsker eksklusiv rett til store deler av kaiområdet og at dette begrunnes med behov for faste installasj­oner ved kaia, matsikkerh­et og god logistikk. – Vi registrer videre at teknisk utvalg har foretatt endringer i plankart og bestemmels­er av hensyn til eksisteren­de og fremtidig virksomhet i Lundevågen. Kystverket anser endringene foretatt av teknisk utvalg som nødvendige for å ivareta eksisteren­de virksomhet og utvikling av området, og støtter disse endringene. Valg av trasé, tillatelse til etablering av trase, ikke gjøres som en del av regulering­splanen, men gjennom søknad om konsesjon etter, skriver Kystverket.

– Ikke akseptere

Kystverket skriver at etablering av sjøledning­er er søknadspli­ktig etter havne- og farvannslo­ven.

– Denne søknaden har vi sendt til Kystverket, poengterer Møklebust.

Etablering av sjøledning­er er ikke en del av søknadspro­sessen knyttet til regulering­splanen. Kystverket skriver likevel at de ikke vil akseptere etablering av sjøledning­er i Lundevågen.

– Det gjøres oppmerksom på at Kystverket ikke vil akseptere etablering av sjøledning­er i selve Lundevågen, da det vil vaere til hinder for etablert bruk av farvannet og kaianlegg, skriver de i sitt innspill og legger til:

– Videre kan etablering av sjøledning­er i selve Lundevågen få negativ betydning for nytten av gjennomfør­t utbedring av farleden. Da etablering av sjøledning­er avklares gjennom egne prosesser, går vi ikke naermere inn på temaet her, skriver Kystverket.

Flyttet ilandførin­gen

Møklebust opplyser om at de kjent med dette, og har derfor valgt å flytte ilandførin­gen av ledningene til området ved Danevika. Dette er gjort i samråd med havnefogde­n og de har diskutert løsningen med FFS Marine. Møklebust har tro på at dette kan vaere en akseptabel løsning for alle brukere av havneområd­et.

– Flere alternativ­e ledningstr­aseer for sjøledning­ene har vaert vurdert og det er laget utredninge­r for å belyse konsekvens­ene både for friluftsli­v, naturmangf­old og for havneog sjøtrafikk. Ut fra en samlet vurdering er konklusjon­en i disse utredninge­ne at traseen ut Lundevågen totalt sett gir minst ulemper. Baring ønsker å følge denne konklusjon­en.

Innspill fra råd

Råd for personer med funksjonsn­edsettelse har sendt inn sitt innspill om at det tenkes på universell utforming og at det tilrettele­gges for dette. Eldrerådet er positive til etablering­en og skriver i sitt innspill at ledningsne­ttet må dimensjone­res for økt bruk av el-biler i framtiden og at støv og lukt fra anlegget må reduseres mest mulig.

– En etablering av landbasert oppdrett i Lundevågen, forutsette­r tilgang på godt og friskt sjøvann. Samtidig vil det vaere behov for å slippe ut avløpsvann­et. En realiserin­g av prosjektet er derfor avhengig av at vi får de nødvendige godkjennin­ger og tillatelse­r. Vi håper det skal kunne la seg gjøre å bygge en framtidsre­ttet blå naering med alle de positive ringvirkni­nger dette vil ha for regionen, sier Møklebust

Vi har tatt hensyn til andre interessen­ter i området i regulering­splanen

Kjell Arne Møklebust

 ??  ??
 ??  ?? Slik ser Baring for seg det planlagte anlegget i Lundevågen
Slik ser Baring for seg det planlagte anlegget i Lundevågen
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? – Vi har tatt hensyn til andre interessen­ter i området i regulering­splanen, sier Kjell Arne Møklebust.
FOTO: MONA WIKØREN – Vi har tatt hensyn til andre interessen­ter i området i regulering­splanen, sier Kjell Arne Møklebust.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway