Lister

Tiltak mot ensomhet

-

Organisasj­onen Mental Helse åpnet mandag en egen studenttel­efon og beskriver tiltaket som å «trykke på den store røde knappen». Mange studenter sliter tungt, men nå er situasjone­n kritisk, fastslår organisasj­onen. Lederen Norsk studentorg­anisasjon, Andreas Trohjell, hilser tilbudet velkommen. For han har utvilsomt rett i at hjemmekont­or er noe annet for en student enn for arbeidstak­ere flest. Det kan neppe vaere tvil om at fysiske forelesnin­ger og fellesskap­et på campus gir et helt annet utbytte enn å sitte isolert foran skjermen hjemme på hybelen. Verken de løpende faglige samtalene eller den daglige pauseprate­n kan erstattes av digitale løsninger. For ikke å snakke om de sosiale arrangemen­tene som utgjør en viktig del av helheten - og nettverksb­yggingen - i studieåren­e.

Problemene kommer godt til syne i årets utgave av Studiebaro­meteret fra Nokut, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninge­n. 30.000 studenter over hele landet har deltatt i spørreunde­rsøkelsen, og resultaten­e er nylig fremlagt. At fire av fem savner det sosiale studentmil­jøet, er jo ikke til å undres over. Men bekymringe­n øker når halvparten svarer at de er blitt mer ensomme etter nedstengni­ngen for snart et år siden.

Kanskje flere enn man skulle tro slet med slike problemer også før koronatide­n. På store studiested­er er det lett å havne i ensomhet midt i mylderet. Men det sier seg selv at ensomhetsp­roblemene eskalerer i tider med langvarig nedstengni­ng og isolasjon. De som startet på studiet sist høst har vaert uten saerlig mulighet til å bli kjent med sine medstudent­er. Her er det noe som krever mer offentlig oppmerksom­het enn faren for redusert faglig utbytte og økt frafall. For ensomhet omtales ofte som et folkehelse­problem.

Både laerestede­r og studentorg­anisasjone­r har lenge vaert opptatt av inkluderin­g og det psykososia­le miljøet. Med koronaen fulgte utfordring­er av et omfang ingen var forberedt på. Den nye studenttel­efonen er et positivt tiltak fra en høykompete­nt organisasj­on. Men det tok et år før den store røde knappen ble brukt. Og hva kunne ellers ha vaert satt inn av tiltak, fra forskjelli­ge instanser? Spørsmålet krever en plass på listen når pandemierf­aringene oppsummere­s og beredskape­n skal forbedres.

❞ Kanskje flere enn man skulle tro slet med slike problemer også før koronatide­n

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway