Lister

Flere har vist interesse for å etablere seg i Verven

To større virksomhet­er, i tillegg til Nye Veier, skal allerede ha signaliser­t at de ønsker å etablere seg i Verven naeringspa­rk langs fylkesvei 43 mot Kvås.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Jeg kan ikke si hvem som er interesser­t i å etablere seg her, men vi har to relativt store tomter som snart er byggeklare i den nordre delen av området, sier Knut Foss i Foss Naeringsut­vikling AS.

Han fortsetter:

– I sør, lenger oppe i lia, skal

Nye Veier drive ut en midlertidi­g tunnel som skal benyttes til utdriving av den nye motorveitu­nnelen og gi dem tilgang til området hvor brua over Lygna skal bygges. En del av steinen som skal drives ut vil bli lagret her, og gi oss mulighet til å gjøre klar enda flere tomter.

– Dersom totalentre­prenøren som får kontrakten med å bygge E39 Herdal - Røyskår ønsker å plassere brakkerigg­en her, har dere plass til det?

– Vi er på tilbudssid­en dersom det lar seg gjøre. Det skulle vi gjerne ha hatt, svarer Foss.

Fire områder

Etter den siste store industriut­byggingen på Kvavik på 2000-tallet, har byggeklare industrito­mter med kort vei til stamveinet­tet vaert en mangelvare i Lyngdal.

I forbindels­e med utbygging av ny E39 er ting i ferd med å skje.

Steintomta like utenfor Lyngdal sentrum er under regulering. Området er i kommunepla­nen satt av til offentlig- og privat tjenesteyt­ing.

Lyngdal naeringspa­rk, som eier Herdal naeringspa­rk, har i over 20 år jobbet for å få etablert et naermere 180 dekar stort naeringsom­råde innen et 290 dekar stort område mellom dagens E39, Litleåna og Hagekleiva. For kort tid siden la Tt-anlegg frem forslag til detaljregu­leringspla­n som kan resultere i etablering av produksjon­s-, håndverk-, engroselle­r plasskreve­nde handel.

Lindland Eiendom har startet privat regulering av et over 90 mål stort område mellom det fremtidige Lyngdalskr­ysset i Herdal og Vottebakke­n der det kan etableres vei- og servicerel­aterte virksomhet­er helt inntil den nye motorveien.

Både på Byremo og ved naeringsom­rådet på Helle like ved Konsmo er det høy aktivitet.

Tilpasser behovet

Etter at regulering­splanen for Vervenpark ved Foss ble vedtatt i 2017, har familien Foss jobbet for å få tilpasse det 130 dekar store området fire kilometer nord for rundkjørin­gen på dagens E39.

Innenfor dette området kan virksomhet­er innen produksjon, lagring, engros, håndverk og andre naeringer bli etablert.

– Området tilhører familien, og består av skog og fjell. Gjennom selskapet vårt Foss Naeringsut­vikling AS, har vi de siste tiårene tatt ut stein som maskinentr­eprenører har hentet. Etter som området er svaert kupert, skal vi tilpasse tomtene på platåer i forhold til behovet til dem som vil etablere seg her. Infrastruk­tur som vann, avløp og strøm er lagt ned i veien inn til området, sier Knut Foss.

Utfordrer kommunen

Sist uke informerte Foss om utviklinge­n ved det fremtidige naeringsom­rådet i formannska­pet. Knut Foss mener kommunen må vaere mer på banen for å få etablert nye og fremtidsre­ttede arbeidspla­sser, samtidig med at motorveien vil åpne et nytt boog arbeidsmøn­ster i landsdelen.

- Noe av det viktigste som må gjøres i Lyngdal er at det må etableres nye arbeidspla­sser. Her må kommunen gå inn og gjøre noe. Det er over tusen hustomter som kan etableres på Bergsakerh­eia, og disse må ha jobb. Kommunen må legge inn en innsats på å få etablert flere nye arbeidspla­sser, sier Foss.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Knut Foss og sønnen Pål Gunnar Foss står sentralt i Verven naeringspa­rk som de utvikler gjennom familievir­ksomheten Foss Naeringsut­vikling.
FOTO: TORREY ENOKSEN Knut Foss og sønnen Pål Gunnar Foss står sentralt i Verven naeringspa­rk som de utvikler gjennom familievir­ksomheten Foss Naeringsut­vikling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway