Lister

Må oppgradere havnen

Flere av de kommunale kaiene i Lyngdal baerer preg av slitasje og må oppgradere­s.

-

I tillegg til oppgraderi­ng av kaianlegge­ne for naermere en million kroner, skal det også monteres nytt kameraover­våkning i Lyngdal havn etter oppfordrin­g fra Kystverket.

Bakgrunnen for dette er ivareta sikkerhete­n og verdiene i Holmsundet. Med anskaffels­e og opplaering vil denne anskaffels­en komme på 200.000 kroner.

Midlene til oppgraderi­ngene og nyinvester­ingene skal hentes fra havnekasse­n.

Inntekter fra opplag

Som følge av budsjettbe­handlingen for hele kommunen, besluttet politikern­e at behandling­en av havnebudsj­ettet utsatt til nyåret.

Inntektene fra opplag av skip i Rosfjorden var betydelige for havnekasse­n fra slutten av april og ut året etter at realiteten­e av koronapand­emien slo inn over økonomien.

På det meste lå hele 11 bilfraktes­kip ankret opp som følge av fallet i verdensøko­nomien. For tiden ligger fire bilfraktes­kip utenfor Holmsundet, i tillegg til fem lete- og forsynings­fartøyer til offshorein­dustrien mellom Lyngdal havn og Agnefest.

I år har havnekonto­ret i Lyngdal budsjetter­t med inntekter på 1,5 millioner kroner fra opplag av skip I Rosfjorden. Dette er avhengig av situasjone­n innen det internasjo­nale skipsmarke­det. I tillegg er det budsjetter­t leieinntek­ter og anløpsavgi­ft.

Skader på kaier

På vedlikehol­dsbudsjett­et var det opprinneli­g satt av 200.000 til vedlikehol­d på kaianlegge­ne i tillegg til arbeid fra teknisk sektor på over 150.000 kroner.

Ifølge en rapport som er blitt utarbeidet om en den tekniske tilstanden, må beløpet til vedlikehol­d av kaianlegge­ne høynes betydelig.

Agnefest-kaien - Studeviga like under Hogganstie­n har så store skader av kritisk betydning for baereevnen og sikkerhete­n, at den bør rives. Ifølge regulering­splanen for ny vei til Lyngdal havn og videre til Svenevik, skal den nye havne- og fylkesveie­n legges over kaien.

I Holmsundet, som er Lyngdal havns hovedkai, må redningsst­ige og livbøyer oppgradere­s, i tillegg til noe utbedring av kaien.

Ved industrika­ien på Hausvik er det skader og mangler som medført til at kaien har noe nedsatt baereevne i tillegg til trafikksik­kerhet. Utbedring av kaien skal utføres når det blir en måneds pause i utskiping av stein fra området.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? ISPS kaien ved Hausvik industriom­råde må utbedres for over en halv million kroner etter at den er blitt påført skader.
FOTO: TORREY ENOKSEN ISPS kaien ved Hausvik industriom­råde må utbedres for over en halv million kroner etter at den er blitt påført skader.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway