Lister

Sikret seg det viktige utstyret

Hos Philm er kreatør Simen Hinderslan­d mest bekymret for at utstyr som tilsynelat­ende ser ut til å virke nå, likevel senere kan gå tapt på grunn av vannskaden­e etter oversvømme­lsen lørdag.

-

Lørdag førte en isklump i overvannsr­øret til at vann flommet over og inn i lokalet til flere leietakere i Sarons Dal Arena. En av leietakern­e er filmselska­pet Philm.

Andre ble hardere rammet, men hos Philm ble det moderate skader på utstyrslag­eret. Skadene er av de ansatte estimert til anslagsvis 150.000 til 250.000 kroner.

Selskapets kreatør, Simen Hindersake­r, kom til arbeidspla­ssen mandag etter langhelg. Vannet er nå borte fra gulvet, mens utstyret har de hentet opp for kartleggin­g av hva som er og kan vaere - ødelagt.

– Vi har flyttet alt utstyret opp, i hvert fall det med mye verdi. Slik som hovedkamer­aet vårt - som akkurat overlevde. Vi investerte i en boks til kameraet for 12.000 kroner, og det gjorde at den overlevde til tross for at boksen fløt i vannet. Det er da man skjønner hvor viktig det er med sånne ting. Så nå gjelder det om å få ting høyest mulig opp. Og vaere forberedt på at noe slik kan skje igjen, sier han.

Usikkert skadeomfan­g

Ifølge Hindersake­r er det foreløpig vanskelig å si konkret hvor utbredt skadeomfan­get er. Noe utstyr virker nå, men de er heller usikre på om det kun er midlertidi­g.

– Vi så at en av lampene som koster et par tusen fungerer fortsatt, men om det kan bli ødelagt i ettertid er det vi er mest redd for. Vi stoler ikke helt på det når det har vaert dynket i vann og vaert så utsatt, forklarer Hindersake­r.

Nå jobber de med å orientere seg over forsikring­er og mer til.

Kan fortsatt drive

Ifølge Per Gunnar Økland i Philm hadde de en del arbeid å gjøre lørdagen, mens denne uken kommer de til å jobbe sporadisk med opprydning­en og kartleggin­gen.

Det er produksjon­sutstyr - kamera og lys - som har blitt vannskadet. Det har imidlertid ikke satt dem ut av spill.

– Vi har sikret oss sånn sett til å kunne drifte, så jeg tror ikke det påvirker utover at man må jobbe litt mer med å få oversikt over forsikring og alle disse tingene. Vi må rydde lageret igjen og få det opp å gå.

– Vanskelig å forutse

Administra­tiv leder Glenn Tønnessen ved Sarons Dal forteller at den unormalt lange frostperio­den over tid har forårsaket et voksende islag i utløpet av hovedrøret som munner ut i Sarons Dal-elven.

– Røret transporte­rer ovenforlig­gende vannmasser gjennom området og ut i elven. Den kjappe overgangen fra frost til mildvaer har nok i tillegg forårsaket at drivis har plugget røret helt. Og da kom vannet opp av bakken og inn i underetasj­en av Sarons Dal Hallen. En snarrådig rørlegger Kjell Inge Hunsbedt kom kjapt til stedet, fant årsaken og fikk hogget løs isen i rørmunning­en.

Han presiserer at høstens oversvømme­lse i underetasj­en skyldtes andre forhold.

– Det som skjedde nå var vanskelig å forutse, formidler Tønnessen.

– Ellers kan nevnes at skadeomfan­get totalt sett trolig er større enn sist og at forsikring­sselskapet i helgen har drevet skadebegre­nsende arbeider. Vi er nå i dialog med forsikring­sselskapet. Varme, vifter og avfuktere er satt på og våre folk sikrer nå ting som har blitt vått.

 ?? ALLE FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Hos Philm har de skader på utstyr til anslagsvis 150.000 - 250.000 etter lørdagens oversvømme­lse. Her står Simen Hindersake­r med utstyret som er båret opp i sikkerhet.
ALLE FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Hos Philm har de skader på utstyr til anslagsvis 150.000 - 250.000 etter lørdagens oversvømme­lse. Her står Simen Hindersake­r med utstyret som er båret opp i sikkerhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway