Lister

Krever arkeologis­ke undersøkel­ser

- TORREY ENOKSEN

Agder fylkeskomm­une varsler at det må gjennomfør­es arkeologis­ke undersøkel­ser utenfor den planlagte E39-korridoren mellom Herdal og Mandalselv­a.

Bakgrunnen for at det må foretas nye arkeologis­ke undersøkel­ser etter kulturminn­er langs den 25 kilometer lange korridoren, er Sweco som utfører planarbeid­et på vegne av Nye Veier, foreslår å utvide planområde­t.

– Avdeling for kulturminn­evern og kulturturi­sme vurderer at planområde­t har potensiale for funn av uregistrer­te automatisk­e fredete kulturminn­er, skriver avdelingsl­edere Yvonne Fernmar Willumsen.

Nye Veier jobber for tiden med detaljregu­lering av den nye motorveist­rekningen mellom Herdal i Lyngdal og Mandalskry­sset som vil ligge like øst for Mandalselv­a. Fra Herdal mot Flaten og Grummedal i Lyngdal skal firefeltsv­eien legges i dagen, før trafikken skal ledes inn i en naermere tre kilometer lang tunnel som vil komme ut ved Høyland nord for Osestadvan­net.

Herfra skal veien gå i dagen, krysse Audna på en opp til 100 meter høy bro ved Skofteland, videre mot Blørstad hvor det skal etableres et kryss, før motorveien blir ledet over Mandalselv­a på en helt ny bru med en seilingshø­yde på opp i mot 40 meter.

Blir denne planen vedtatt i løpet av 2022, kan den fysiske utbygginge­n ta til ved årsskiftet 2023 - 2024, med ventet åpning i 2026.

Fylkeskomm­unen opplyser at de ikke vil gi sin uttalelse til detaljregu­leringspla­nen før de arkeologis­ke undersøkel­ser er foretatt.

 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER ?? Slik tenker Nye Veier seg Audna bru.
FOTO: ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER Slik tenker Nye Veier seg Audna bru.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway