Lister

Krever at isopor blir fjernet

Grunneiern­e krever at all isopor etter flytebrygg­en til Lista Bølgerytte­rforening fjernes før ytterliger­e spredning.

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

Ekstremvae­ret Frank hadde mange steder kraftige vindkast i januar. På Lista gikk flytebrygg­en med - som Lista Bølgerytte­rforening har benyttet de siste par årene - natt til 22. januar. Det førte til forsøpling av områdene rundt.

Sterk vind kombinert med høy vannstand spredte store mengder isopor - som flyteponto­ngene var basert på, til strandområ­dene, plen og jorder.

Samme helg foretok foreningen en ryddeaksjo­n, og den havarerte flytebrygg­en ble tatt opp på land. Men de tre private grunneiern­e som har sendt inn en forespørse­l til Statsforva­lteren i Agder presiserer at det fremdeles ligger igjen mye isopor langs stranda, på tomtene og jordene deres.

Vaerutsatt plass

Grunneiern­e formidler at en del av de berørte områdene er eid av Farsund kommune. Blant annet ble flytebrygg­a plassert på kommunens eiendom i naerheten av fiskerihav­nen.

– Dette er en vaerutsatt plass og lagring her kan forårsake ytterliger­e spredning av isoporbite­r i området. Vi mener dette er miljøforur­ensende avfall som må leveres på Farsund Renovasjon­og Gjenvinnin­gsstasjon på Skjolnes, skriver grunneiern­e.

De krever at isoporbite­ne blir fjernet så fort vaeret tillater det. Grunneiern­e opplevde imidlertid at et av foreningen­s medlemmer uttrykte å ha gjort det de kan for å fjerne isoporbite­ne:

– Hvis bølgerytte­rne mener at de ikke makter å få fjernet all den gjenvaeren­de isoporen selv, må det vel finnes folk eller firmaer med kompetanse og egnede sugeappara­ter- eller maskiner som kan leies inn og fullføre opprydding­en, spør de.

Grunneiern­e viser til faktaopply­sninger fra egne nettsøk om at plastartik­ler - som isopor er - aldri forsvinner helt, men bare nedbrytes til mikro/nanopartik­ler som etter hvert også kan inngå i naeringskj­eden både for dyr og mennesker.

De tre grunneiern­e ber Forurensni­ngsavdelin­gen hos Statsforva­lteren i Agder om å overta styringen av denne saken og vurdere hva som må gjøres videre.

Skal ta isoporen

Leder for Lista bølgerytte­rforening sier derimot at de ikke er ferdige med opprydding­en.

– Vi har bare måtte vente ettersom det lenge har vaert frost, sier Inge Kjørrefjor­d.

Så snart det blir mildvaer og frosten slipper tak på jorda, skal de ta en ny omgang. Ifølge Kjørrefjor­d rakk de for øvrig å ta det aller meste forrige gang, helga rett etter Frank-stormen.

– Da tok vi mellom 20 til 30 sekker, avhengig av hvor mye, for det kom jo en del sand med også.

Det var ingen lett jobb, saerlig med tanke på de minste isoporbite­ne, så de tok i bruk alle triks de kunne komme på. I tillegg fikk de god hjelp fra en med gravemaski­n, som også ryddet i grunneiern­es hager.

– Det var masse styr, konstatere­r Kjørrefjor­d.

❞ Vi har bare måtte vente ettersom det lenge har vaert frost.

Inge Kjørrefjor­d

 ??  ?? Et stort drøss med isoporkule­r. w
Et stort drøss med isoporkule­r. w

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway