Lister

Ja til fornybar energi – også for resten av Europa!

-

For å erstatte oljen må vi ta i bruk enorme mengder med fornybar energi. Vindmøller, vannkraft og utvinning av kobber er en god start.

Alle er enige om at elektrifis­ering løser deler av klimaprobl­emet. Vi kommer til å kjøre elbiler, el-fly og togene skal elektrifis­eres. Mengden batterier som skal produseres er enorm og batterier krever mineraler. Tidligere har kobber og kobolt blitt utvunnet i fattige land som Kongo. Det har ført til konflikter over ressursene. Tidligere fredsprisv­inner, Denis Mukwege, ba derfor Vesten ta et større ansvar for produksjon­en av mineraler. Det sier samtlige av partiene på venstresid­en nei til. Unge Høyre mener kobberutvi­nning i Norge er en liten kostnad for å bidra til å redde klimaet.

Det hjelper ikke å elektrifis­ere dersom strømmen kommer fra dieselaggr­egat eller kull. Energien må vaere fornybar. Norge er allerede et foregangsl­and med naermere 100% fornybar energi. Vi burde likevel bygge ut mer vindkraft. Kraftovers­kuddet kan vi eksportere til andre land. Tyskland og Storbritan­nia er i dag avhengige av norsk gass. Alternativ­et deres er kull. Ved storskala utbygging av norsk, fornybar energi kan norsk strøm erstatte fossile energikild­er på kontinente­t.

AUF kan snakke så mye de vil om å bygge ut vindkraft, enten det er til havs eller til lands. Prosjektet deres vil gå med dundrende underskudd så lenge de ikke er villige til å knytte det norske kraftmarke­det opp mot det europeiske. Markedet i Norge er allerede mettet med energi. En ny fornybaren­ergi må ha tilgang til det utenlandsk­e markedet.

Hvis man bare skal produsere for hjemmemark­edet må staten hvert år subsidiere utbygginge­n, vedlikehol­det, lønna til de som jobber der og driften av vindmøllen­e. Ikke en eneste krone vil komme staten til gode. Det kan ikke akkurat kalles et industriev­entyr. For ikke å nevne at vi vil produsere enorme mengder energi som vi ikke får bruk for. Det er ikke bare dårlig naeringspo­litikk, det er også dårlig klimapolit­ikk. Selv politikere på venstresid­en må forholde seg til markedet. ACER var derfor et steg i riktig retning for å knytte kraftmarke­det sammen.

For ikke bare skal vi elektrifis­ere mer og utvinne mineraler til batterier. Vi må også kunne selge norsk, fornybar energi til andre land. Det er bra for naeringsli­vet, men også bra for klima.

Nicolai Østeby (18), fylkeslede­r for Agder Unge Høyre og 4. kandidat for Høyre i Vest-agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway