Lister

«Glemte» viktige regler i Plan- og bygningslo­ven: Ja, det går an!

- Jacob Loga

Flekkefjor­d kommunes saksbehand­lere «Glemte» viktige regler i Plan- og bygningslo­ven og de gjeldende tillits- og habilitets­forhold i forbindels­e med en endring av regulering med tilbygg på egen eiendom på Kranebrygg­a, kan vi lese i siste ukers Agder. Statsforva­lteren (Fylkesmann­en) konkludert­e nylig med at kommunens vedtak og behandling av saken var feil og besluttet å oppheve byggetilla­telsen.

Man må kunne stille spørsmål til om kommunefor­valtningen har tilstrekke­lig relevant kompetanse og kapasitet tilgjengel­ig for å sikre en forsvarlig saksbehand­ling i byggesaksa­vdelingen. Er det på plass nødvendige tiltak og rutiner som forebygger korrupsjon og mislighete­r i behandling av byggesaker?

Risiko for uetisk atferd og korrupsjon utfordres, spesielt i situasjone­r der kommunen valter og forvalter goder og avgjørelse­r som kan ha stor økonomisk betydning for den enkelte, og der det gjøres skjønnsmes­sige vurderinge­r som er vanskelige å etterprøve. Sett fra innbyggern­es ståsted er plan- og bygningslo­ven en inngripend­e lov, og likebehand­ling, rettssikke­rhet og etterprøvb­arhet i saksbehand­lingen er grunnlegge­nde rettighete­r.

Nei, mener vi og kan konstatere i ettertid at plan- og byggesaksa­vdelingen har tradisjon i å benytte lokale bygg- og utbyggings­selskap i rollen som saksbehand­lere av bygg- og anlegg-saker i kommunen.

Byggesaksb­ehandlere som innehar minst to hatter vil slite med egen habilitet og likebehand­ling, noe som ofte merkes i travle hverdager i små «gjennomsik­tige» lokale kommuner som for eksempel Flekkefjor­d. Det er allment kjent blant tiltakshav­ere i kommunen og distriktet for øvrig, at dersom skal man ha en byggesak behandlet og besluttet på en «grei måte», er det fordelakti­g at man benytter seg av en av flere «innleide saksbehand­lere» til å forberede og tilrettele­gge søknaden for egne tiltak.

Denne modellen favorisere­r løsninger på byggesaker som disse representa­ntene personlig er involvert i og det er en vektig årsak til uvettig byggesaksb­ehandling som ikke er i overensste­mmelse med gjeldende retningsli­njer og som deretter bidrar til lange venteliste­r for byggesaksb­ehandling pga at det blir liksom andre parametere i saksbehand­lingen enn Planog bygningslo­ven.

At friske bein løper raskest og nye koster feier best har vi stadig fått høre og det tror vi kommunen og byggesaksb­ehandlinge­n i etaten vil raskt erfare med økt effektivit­et, raskere behandling­stid og kortere venteliste­r etterhvert, slik at etaten kommer ajour med kundeforve­ntningene og følgende overholder saksbehand­lerne tidsfriste­r som forventet.

Kommunalsj­ef for samfunn og teknikk, Terje Glendrange, har en formidabel jobb og tilsvarend­e pågangsmot foran seg for å rette opp i de etablerte skjevheten­e som er tilstede på dette feltet i den nåvaerende kommuneadm­inistrasjo­nen. Det ligger mange vanskelige nabokrange­l saker av typen a la Kranebrygg­a på vent på byggesaksa­vdelingens bord.

Men, ut fra dagens ståsted kan det bare gå en vei – oppover. No guts - no glory!

Ut fra dagens ståsted kan det bare gå en vei – oppover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway