Lister

Når ingen tør å ta praten

-

Når skoler og barnehager svikter, og de på hjemmebane vegrer seg for å ta praten med sine barn, hvem skal da gi barna kunnskapen de trenger for å vaere beskyttet mot vold og overgrep?

Ipsos har på vegne av Redd Barna kartlagt befolkning­ens kunnskap om og holdninger til vold og overgrep mot barn. Kartleggin­gen viser at et stort flertall mener at barn bør laere om vold og overgrep i skole og barnehage, men at mange foreldre erfarer at dette ikke skjer i praksis. Dette bekymrer oss.

Kunnskap er forebyggen­de

Å laere barn om vold og overgrep er forebyggen­de. Det gir barn en bedre forståelse av egne og andre sine grenser, og det gjør dem bedre i stand til å si ifra om de opplever noe som ikke er greit. Dessuten viser forskning at barn som har fått undervisni­ng eller annen informasjo­n om vold og overgrep, har en bedre forståelse av at dette er feil, og har lettere for å fortelle om sine opplevelse­r enn barn som ikke har fått denne kunnskapen.

Men hvem er ansvarlig for at dette skjer i praksis?

Kunnskapsm­inisteren må på banen. Det er behov for et nasjonalt og ambisiøst kompetanse­løft om vold og overgrep for alle ansatte i skoler og barnehager. Bare på den måten vil voksne som jobber med barn vaere rustet til å ta praten med barna, til å forebygge og avdekke vold og overgrep, og til å vite hva de skal gjøre dersom de er bekymret for et barn.

De barna som trenger denne kunnskapen mest, får den kanskje ikke hjemme – fordi hjemmet er et utrygt sted. Derfor må skoler og barnehager vaere sitt ansvar bevisst.

Vi har grunn til å vaere bekymret. I 2019 viste en omfangsund­ersøkelse fra UEVO at 1 av 5 barn har opplevd fysisk vold fra en voksen i hjemmet minst en gang. 1 av 20 har opplevd et seksuelt overgrep fra en voksen. Bare halvparten av disse barna har fortalt om det til noen. Nyere undersøkel­ser viser at 1 av 6 ungdom opplevde vold eller overgrep under korona-nedstengni­ngen våren 2020. Nå er det viktigere enn noen gang at skolen og barnehagen er rustet til å ta praten med barna.

Ta praten!

Men selv om 9 av 10 nordmenn er enige i at barn må laere om seksuelle overgrep i skolen, er det viktig at barna også får muligheten til å snakke om dette hjemme. I Redd Barnas undersøkel­se svarer bare halvparten av foreldrene at de har gjort dette. Undersøkel­sen viser og at mange føler på en usikkerhet i møte med teamet.

Usikkerhet, flauhet og frykt for å skremme barn er vanlige barrierer som hindrer voksne i å snakke med barn om vold og overgrep. Disse barrierene må brytes, og de brytes ved å øve på det. Flere må tørre å ta opp dette viktige temaet med barn, og derfor har Redd Barna fem råd til alle foreldre:

1. Forklar og vaer aerlig, men husk at barn trenger ikke å vite alt

2. Lytt, spør og bruk barnas språk – vaer til stede i samtalen

3. Gjør barna trygge – fortell at du er der for å passe på at de har det bra

4. Snakk om hvordan man kan få hjelp

5. Bruk anledninge­r i hverdagen – ting barna sier, spørsmål de stiller eller situasjone­r i deres lek

 ?? FOTO: NORA LIE ?? Leserskrib­ent Silje Vold.
FOTO: NORA LIE Leserskrib­ent Silje Vold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway