Lister

Eilert-elev uenig i skolekriti­kken

– Jeg synes kritikken som kommer frem virker uklar. Det er vanskelig å kritisere et system uten å vaere konkret på handlinger og dermed personer, sier Azizullah Azizi (21).

- MALENE SØRENSEN LUNDBERG malene@lister24.no

Azizullah Azizi studerer siste året ved Eilert Sundt videregåen­de skole. 21-åringen tar avstand fra kritikken de 44 medelevene retter mot skolen. Ifølge Azizi hadde han ikke hørt om denne tematikken før han leste det i avisen.

– For meg er det et sjokk. Jeg er ikke enig i hva de sier. Det å gå på Eilert Sundt er et valg vi har tatt. Den skolen forbereder oss på videre utdanninge­r. Videre blir det enda vanskelige­re i skolesamme­nheng. Her ser vi at laererne gjør alt de kan, mener han.

- Det er cirka 30 elever i klassen og like mange ulike meninger og følelser hver dag. Hver eneste vil bli hørt hele tiden, og det går ikke. En laerer har et ansvar til å veilede, hjelpe med skole og det syns jeg de gjør en fantastisk jobb med. Jeg savner at laererne får litt ros for det de gjør.

Utydelig

Det er viktig å fokusere på løsninger, ikke problemene, sier Azizi.

– De er veldig lite tydelig på hva de ønsker, hvorfor og hvordan. Og ikke minst foreslår de heller ikke hva de selv kan gjøre slik at de blir en del av løsningen og ikke problemet.

Bertine Midttun og Andrine Onarheim er talsperson­er for de 44 avgangsele­vene på studiespes­ialisering som mandag gikk ut med kritikk mot Eilert Sundt videregåen­de skole.

– Helt konkrete eksempler på hva vi ønsker, er felles årsplaner i fag, fagseksjon­er, samme prøver i samme fag på trinnet, prøveplane­r som holdes, undervisni­ngsevaluer­ing i alle fag og gjennom alle tre årene, tilbakemel­dinger på vurderinge­r før vi får nye innleverin­ger, og tydelige vurderings­kriterier, skriver de i sitt svar til avisen Lister.

Disse tiltakene kan sikre mindre privatprak­tiserende laerere, mener de.

– Det vil heller ikke «kneble» den pedagogisk­e friheten til laereren. Dette vil sikre skolen en lik kvalitet. Vi ønsker også en kulturendr­ing og et annet debattklim­a. Vi skulle ønske at vi slapp å ta dette til avisen, og føle at vi ble hørt internt.

Mangfold

Azizi stiller spørsmål ved hvorfor tematikken ikke er tatt opp på elevrådet eller klassetime­n. Azizi mener alles meninger burde tas med i betraktnin­g.

– Nå har jeg bodd fem og et halvt år i Norge, og halvparten av den tidsperiod­en har jeg gått på skolen. Jeg har ikke funnet et tryggere sted å vaere og det har veldig lite med elevene å gjøre, men veldig mye med laererne. Jeg har hatt en følelse av å bli sett, selv om jeg kanskje ikke er like bra i alle fagene. Det hender jeg kan vaere uenig med laererne mine, men at jeg - at mange - ikke er fornøyd, det stemmer ikke.

– Lite skjedde

Ifølge Midttun ble leserinnle­gget delt via samtaler med enkeltpers­oner og videre til gruppechat­ter.

– Vi valgte å ikke ta det opp i en time da vi rett og slett ikke ville fronte saken høyt og sette våre navn på dette, da vi fryktet - og frykter - konsekvens­er. Men så kunne ikke avisen publisere leserinnle­gget anonymt, og derfor måtte folk stå fram med navn.

Hun forklarer videre at de ikke tok saken gjennom elevrådet ettersom flere føler at sakene som tas opp i elevrådet ikke tas videre.

– Jeg har selv vaert nestleder i elevrådet, vaert i elevrådet for hele Eilert, yrkesfag inkludert, og skolemiljø­utvalget. Der ble tematikken tatt opp flere ganger, men lite skjedde.

Tematikken er ikke spesielt ny, påpeker hun.

– Vi hadde hørt om kulturen på Eilert da vi gikk på ungdomssko­len. Resultaten­e for Ungdata 2019 viser at 49 prosent av ungdommene ved videregåen­de skole i Farsund er fornøyde med skolen. De resterende 51 prosentene er mange elever. Vi har fått meldinger fra både tidligere elever og deres foresatte som sier at dette er helt på sin plass, og at dette skulle vaert gjort for lenge siden.

Ytringsfri­het

Azizi presiserer avslutning­svis at han har stor respekt for medelevene­s mot ved å stå frem i saken.

– Det viktigste jeg har laert i Norge er ytringsfri­het. Jeg har stor respekt for dem og syns de er modige, det er det ingen tvil om. Men jeg er helt uenig i at det de sier er fakta.

– Vi har også stor respekt for Aziz, og vi skulle på mange måter ønske at vi satt i hans båt og kunne si oss fornøyde med skolen. Men vi er ikke det. En skole er mangfoldig - folk er jo uenige! Så selv om det nok er mange som er enige med Aziz, er vi også mange som er uenige med han. Vi skulle ønske vi slapp å signere innlegget og at vi slapp å ta dette ut i media. Men vi unner den offentlige skolen et løft, og det løftet ser ikke ut til å komme innefra på Eilert! uttrykker Midttun og Onarheim.

❞ Jeg er helt uenig i at det de sier er fakta Azizullah Azizi

 ??  ??
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Azizullah Azizi er ikke enig i kritikken 44 elever har rettet mot Eilert Sundt videregåen­de skole i Vanse. Arkivfoto.
FOTO: MONA WIKØREN Azizullah Azizi er ikke enig i kritikken 44 elever har rettet mot Eilert Sundt videregåen­de skole i Vanse. Arkivfoto.
 ??  ?? Bertine Midttun og Andrine Onarheim er to av 44 elever som kritiserer skolesyste­met ved Eilert Sundt videregåen­de skole i Vanse.
Bertine Midttun og Andrine Onarheim er to av 44 elever som kritiserer skolesyste­met ved Eilert Sundt videregåen­de skole i Vanse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway