Lister

Oppmyking nødvendig

-

Å stenge grensen mot Sverige var et nødvendig smittevern­tiltak. Men de praktiske problemene øker dag for dag. Når norske bedrifter står uten sine svenske dagpendler­e, truer produksjon­skutt og innskrenkn­inger. For de største kan det handle om å miste kontrakter på internasjo­nale markeder. Og for de aller faerreste har det vaert mulig å finne spesialise­rt norsk arbeidskra­ft på kort varsel og ubestemt tid. Mindre alvorlig er ikke situasjone­n for norsk helsevesen. Sykehus og kommunehel­setjeneste er mange steder avhengig av forsterkni­nger fra nabolandet, som i grensenaer­e strøk ofte er basert på pendling. Ironisk nok, kunne man si, har flere sykehus ansatt svensk personell for å øke koronabere­dskapen.

Grensesten­gningen resulterer i at også overtidsbr­uk og slitasje på personelle­t naermer seg en grense; noen vil mene at den allerede er passert. Og på svensk side sitter personell med årelang ansettelse i Norge, plutselig uten inntekt eller rett på dagpenger og andre sosiale ytelser. Rundt 6000 svenske grensepend­lere befinner seg i denne kategorien etter det kontrollre­gimet som ble innført ved grenseover­gangene for noen uker siden. Om noen måtte vaere i tvil, har stengninge­n flere konsekvens­er enn struping av grensehand­elen.

LO og NHO ber samstemt om forenkling­er i regelverke­t, noe Folkehelse­institutte­t og Helsedirek­toratet er i gang med. Men dette oppdraget burde arbeids- og sosialmini­ster Torbjørn Røe Isaksen (H) ha gitt dem på et tidligere tidspunkt. Selvsagt står dilemmaene i kø, og avhengighe­ten av utenlandsk arbeidskra­ft gjelder jo langt mer enn grensepend­lingen. Å lage Eøs-saerordnin­ger for svenske og finske pendlere er ingen enkel sak. Og hvor mye skal til slutt defineres som «samfunnskr­itisk virksomhet»? Og hvorfor er det bedre med dagpendler­e fra norske episentre enn fra smittefrie grensetrak­ter? Og så videre.

Men jo mer langvarige smittevern­tiltak, dess mer nødvendig med noen fornuftige tilpasning­er. Dette er noe som i større grad må tvinge seg frem i planleggin­g og styring - på tampen av det første koronaåret. Situasjone­n for grensepend­lerne løftes nå opp på politisk toppnivå. Over helgen skal Erna Solberg møte sin svenske kollega Stefan Løfven, og bør da ha noe konkret å melde.

❞ Sykehus og kommunehel­setjeneste er mange steder avhengig av forsterkni­nger fra nabolandet

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway