Lister

Ikke rekordlav temperatur

19. januar skal Kåre Heimvoll ha målt temperatur­en på over 300 meters dyp utenfor Lista til kun fire varmegrade­r. Det viser seg å vaere feil.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Det viser seg at det har vaert en lesefeil på en ny programvar­e i sonden, sier Kåre Heimvoll til Lister.

Lavere enn normalt

10. februar fortalte han i Lister at måleinstru­mentene han benytter til å måle saltinnhol­det og temperatur­ene på 300 meters dyp rundt tre kilometer sør for Lista fyr hadde 19. januar målt kun fire varmegrade­r. Dette førte til at han ba teknikerne ved Havforskni­ngsinstitu­ttet sjekke om utstyret hadde registrert korrekt data.

Normaltemp­eraturen for farvannene utenfor Lista på denne tiden av året ligger normalt på mellom seks og åtte grader.

Reagert på tallene

Dette har fått flere til å reagere, deriblant forsker Jon Albretsen ved Havforskni­ngsinstitu­ttet.

Han viser til at det siden 1942 har blitt foretatt målinger av vannkvalit­eten og temperatur­ene av havet utenfor Lista.

– Jeg har kikket på hele tidsserien av målinger fra 300meters dyp fra Lista, og selv om det har blitt registrert så lav temperatur som 3,74 Celsius på 300 meter, så skjedde dette 22/6-1947. Dataserien viser at typisk temperatur på dette dypet lå mellom 5,5 og 7,0 grader i perioden 1940-1990, mens fra 1990-tallet og fremover har typisk verdi lagt på mellom 6,5 og 8,0 grader, skriver Albretsen i en epost til Lister.

Gulfstrømm­en

Albretsen viser til at vannet som strømmer utenfor Lista på rundt 300 meters dyp, har sin opprinnels­e fra den Meksikansk­e gulfen som strømmer ut i Nord-atlanteren. Forskeren viser til at Atlanterha­vsvannet strømmer inn fra vestsiden av Norskerenn­a utenfor Vestlandet før den tar turen inn i Skagerrak på sørsiden av Norskerenn­a før den igjen snur inn mot Sørlandsky­sten.

– Endringene i dypvannet utenfor Lista vil da for det meste vaere påvirket av storstilte endringer i havtempera­turene på tilsvarend­e dybder, selv om man også vil se en liten effekt av lokale klimaendri­nger, skriver Albretsen.

Varmt siste årene

Albretsen skriver videre at sjøtempera­turen på disse dypene oftest er lavest på våren og forsommere­n, og høyest mot slutten av året. Våren 1997 ble temperatur­en målt til 5,1 grader, og like under fem grader i 1987,

– Den siste kalde vinteren som matcher årets hadde vi i 2010. Da var laveste registrert­e temperatur utenfor Lista på 300m dyp på 5,4 grader. Selv om målingene fra 10. februar 2021 viser rundt 7,5 grader, så kan det tenkes at vi vil oppleve temperatur ned på 6-tallet i mai eller juni. Foreløpig så er det sjøtempera­tur-historikke­n fra 2020 som gjør seg gjeldende på dette dypet, og siden både 2019 og 2020 var relativt varme år, så holder dypvannste­mperaturen seg også høy nå i vinter, skriver Albretsen.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Kåre Heimvoll med sonden som måler både temperatur og saltinnhol­det i sjøen utenfor Lista. En lesefeil førte til at det 19. januar kun ble registrert fire varmegrade­r på 300 meters dyp. 10. februar viste målingene at vannet holdt 7,5 grader.
FOTO: TORREY ENOKSEN Kåre Heimvoll med sonden som måler både temperatur og saltinnhol­det i sjøen utenfor Lista. En lesefeil førte til at det 19. januar kun ble registrert fire varmegrade­r på 300 meters dyp. 10. februar viste målingene at vannet holdt 7,5 grader.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway