Lister

The Farsound of music

Drømmen om å jobbe med lyd og musikk i studio lå og vaket under overflaten hos Torkild Larsson-fedde i 20 år mens han skrev låter i det skjulte. Nå har han bygget eget studio.

- ÅSE ASTRI BAKKA

Interessen for musikk har han hatt siden han var guttunge, og gitar har han spilt siden han var 12. Senere laerte han seg også å spille bassgitar.

Etter hvert opptrådte han litt rundt sammen med Jon Erik Kjørkleiv, og de to spilte også inn en kassett under navnet band-navnet Easy Image. Og i mange år skrev han drøssevis av låter i all hemmelighe­t, og puttet dem i skuffen.

Der kunne Torkild Larsson-feddes musiker-historie ha endt. Men det gjør den ikke.

Årelang drøm

For 25 år siden drømte Larssonfed­de om å bli lydteknike­r i NRK. Planen var å gå på Norsk lydskole, men han tok ikke sjansen. Han fryktet høyt studielån og kun sporadiske frilansopp­drag som lydteknike­r. Han valgte heller å bli elektriker.

Men drømmen om lyd, studio, musikk og tekniske duppeditte­r forsvant liksom ikke helt. Heller ikke mens han har jobbet som vaktmester i flere år.

Da han ble 45 år lurte han fremdeles på hva han egentlig skulle bli, og ideen om å bygge et eget studio og kunne dyrke interessen «på ordentlig» ble sådd.

– Jeg syntes det hørtes ut som en drøm, men jeg var usikker på hvordan jeg skulle få det til, så jeg lekte bare med tanken en stund til, forteller Larsson-fedde.

Men for tre år siden bestemte han seg for å la det stå til. Han kjøpte en tomt ved siden av egen bolig i Kaneheia og satte i gang.

God hjelp

Nå står det 80 kvadratmet­er store studioet nesten ferdig. Her finner du blant annet et kontrollro­m, en syngeboks, et spillerom og et forsterker­rom.

– Jeg er ikke helt ferdig ennå, sier Larsson-fedde og opplyser at det blant annet gjenstår noen lys, fliser og lister her og der.

– Men det meste er ferdig. Jeg er i gang med kabler som skal settes opp til de forskjelli­ge rommene, sier 49-åringen, som her drar nytte av elektriker-fagbrevet sitt.

Prosjektet har tidvis vaert slitsomt.

– Heldigvis har jeg fått god hjelp av venner. Jeg retter en stor takk til alle de som har vaert med og hjulpet!

Planen var en byggekostn­ad på én million kroner, men ifølge Farsund-mannen er det blitt en del mer.

– Og i utstyr vil jeg helst ikke prate om. Jeg kunne nok hatt en bil eller to, smiler han.

Debut-plata er på vei

Studioet har fått det fiffige navnet Farsound Studio. Tanken er først og fremst å produsere egen musikk, men han er åpen for også å hjelpe andre. Han har allerede startet så smått med å gjøre opptak for en singel med lokale Bjørn Harald Skår, og andre er på vei inn dørene i slutten av mars.

Det er for øvrig ikke lenge siden Larsson-fedde selv ga ut en egen singel. Like før jul slapp han «Darkest Nights». Singelen er produsert av Jon Erik Kjørkleiv og Tore Buch, som sammen utgjør synthduoen Tableau.

– «Darkest Nights» er en hyllest til min mor Ragna, som døde i 2017. Hun og min far Torbjørn Larsson-fedde var gift i 54 år og jeg husker min mor som verdens beste mamma full av livsmot og energi, sier 49-åringen.

Muligens har han selv har arvet noe av samme energi. Midt i byggingen av studioet bestemte han seg for et år siden for å å børste støv av og jobbe videre med de gamle sangene han hadde liggende i skuffen.

10–11 av dem blir å finne på hans kommende debut-plate «Burning like a monkey», og håpet er at han snart kan ta dem med seg ut for å spille dem live for publikum.

– Jeg planlegger en konsert i Borggården til sommeren.

80-tallsrock

Torkild Larsson-fedde synes det er vanskelig å sjangerfes­te egen musikkstil, men sier han har fått høre av andre at musikken hans kan sammenlign­es med Ozzy Osbourne, The Cure, a-ha og Morten Abel. Variert, altså.

– Selv liker jeg Jimmy Hendrix, Deep Purple, David Bowie, U2, Prince, Bruce Springstee­n, Bryan Adams, Def Leppard, Tom Petty, Ryan Adams, Phil Collins og Guns N’roses ramser 49-åringen opp.

– For ikke å snakke om Billy Idol! legger han kjapt til og summerer opp med at han for det meste hører på 80-tallsrock, som han vokste opp med.

Uansett stil - det er tydelig at musikk er noe som betyr mye for ham. Og nå har han altså både instrument­er, utstyr og ikke minst studio innen meget kort rekkevidde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway