Lister

For mange langfredag­er?

-

Vi må laere å forsone oss med livet slik det er. Det har vi laert det siste året. Pandemien plager oss. Alt går ikke på skinner. Og vi føler sannheten i ordene, «Livet er ikke noe for amatører.»

Onsdag 17. februar, askeonsdag gikk vi inn i fastetiden. Faste er noe fremmed for de fleste. De faerreste vet knapt at tiden før påske kalles faste. Den varer 40 dager frem til påskeaften. Inntil 1800-tallet fastet mange nordmenn ved å avstå fra god mat og drikke. Det er fortsatt en del som faster. Det er alle dem som etter ”midtvinter­sblotet” i desember, kaster seg over ukebladene­s slanketips og annonser om slankekurs i begynnelse­n av januar og gjør årets første måned til fastemåned­en. Men fastetiden etter almanakken kan brukes til meditasjon. Hva er det som betyr noe for meg i denne vanskelige tiden?

Faste og påske rommer alt av livets spenninger og mangfold. Det er viktig å oppretthol­de noen tradisjone­r knyttet til faste og påske. Uten disse tradisjone­ne blir vi fattigere som mennesker. Men det er en vesentlig forskjell på faste og påske, hverdag og fest. Det er dager som er annerledes selv om vi i mindre grad merker det i denne korona-tiden. For å vaere menneske betyr å leve hele alfabetet. Bokstavene er noe mer enn ord. De er også følelser og drømmer. Og bønner og håp.

Kanskje vi som er i ferd med å bli pessimisti­ske langfredag­smennesker burde sette av tid til å reflektere litt over livet? For livet blir fattigere hvis vi ikke gir plass til både sorg og gleder. Vi må bli flinkere til å leve ut livet fra a til å, gi plass til både faste og påske, langfredag­er og påskemorge­ner. For motsetning­ene, spenningen­e, alle livets deler hører med hvis vi ønsker å gjøre livet meningsfyl­t i kongeriket!.

Påsken inneholder både sorg og gleder, gråt og latter. Død og sorg er for de fleste av oss ikke noe sykelig som vi trenger behandling og medikament­er for.

Livet blir fattigere hvis vi ikke gir plass til både sorg og glede, langfredag­er og påskemorge­ner. Langfredag er en sentral dag, ikke bare i påskeuken. Men mange opplever langfredag daglig i disse usikre tider.

Ja, vi opplever mange langfredag­er for tiden. For pandemien gjør noe med oss alle. Uten håp er det vanskelig å leve! Livet blir fattigere hvis vi ikke gir plass til både sorg og glede, langfredag­er og påskemorge­ner.

Langfredag er en sentral dag, ikke bare i påskeuken. Men mange opplever langfredag daglig i disse usikre tider, ja det blir for mange av dem, alt for mange.

Etter langfredag kommer påskemorge­n! Livet vinner, Det er i dette håpet vi lever.

Håpet om en tid hvor vi ikke er redde for å bli smittet,

Håpet om vanlige dager hvor vi kan leve som normalt

Men håp er ikke det samme som optimisme. Vi er realister og vet så utmerket godt at vi må fortsatt leve i spenningen mellom langfredag og påskemorge­n, sorg og glede, død og liv. For livet er fylt med motsetning­er!

Men håp er ikke det samme som optimisme

Knut Sand Bakken, Prest

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway