Lister

Buheii vindpark – et lovlig tiltak

-

I et nytt leserbrev svarer Motvind på vårt innlegg fra 20/2. Vi registrere­r at Motvind hevder manglende tillatelse­r og ulovlige arbeider på Buheii, men igjen uten å konkretise­re hva det dreier seg om. Det er ikke overrasken­de, for saken om Buheii har hele tiden vaert ganske enkel.

For det første hevder Motvind at anleggsarb­eidene er ulovlige fordi festetomte­ne ikke har blitt fradelt og tildelt festenumme­r på riktig måte. Konkret bygger Motvind på at Buheii Vindpark ikke skal ha søkt om eiendomsen­dring etter planog bygningslo­ven § 20-1 bokstav m), men eiendomsen­dringene som Motvind refererer til gjelder altså opprettels­e av festetomte­r og ikke etablering av vindparken. Selve vindparken er godkjent i konsesjon etter energilove­n og gyldig dispensasj­on fra kommunen. Motvind må gjerne mene at vi søker å "bortforkla­re og omgå loven" når vi påpeker dette, men faktum er at opprettels­e av festetomte­r ikke er et krav før anleggsarb­eider kan starte. Dette har også blitt bekreftet av Statsforva­lteren i Innlandet så sent som 29/1-21 i brev til blant annet Motvind:

"Slik Statsforva­lteren vurderer gjeldende regelverk, er det ikke noe krav om at det må fradeles tomt, for at man skal kunne sette i gang byggearbei­der. Etter vårt syn, er det tilstrekke­lig at man har innhentet tillatelse til det man skal oppføre."

Klarere kan det ikke sies at Motvind tar feil når de hevder at anleggsarb­eidene på Buheii er ulovlige. Motvind har

Advokat Bendik Christoffe­rsen i Advokatfir­maet Thommessen AS avviser Motvind Norges kritikk.

imidlertid i flere sammenheng­er hevdet at deres syn har blitt bekreftet av ekstern advokat, men det er ikke riktig. Advokatvur­deringen de viser til, omhandler kun spørsmål knyttet til saksbehand­lingen for opprettels­e av festetomte­r og bekrefter på ingen måte at anleggsarb­eider er ulovlige dersom festetomte­r ikke skulle vaere opprettet på riktig måte.

For det andre, hevder Motvind at etablering­en av Buheii vindpark er i strid med sauebonde Knut Risnes sine beiteretti­gheter. I den forbindels­e er det naerliggen­de å gjenta at disse rettighete­ne nylig var oppe i sin fulle bredde for Lister tingrett som i rettskraft­ig kjennelse fra 19/5-20 skriver følgende:

"Knut Risnes påstår at hans beiterett i planområde­t på Buheii fremgår av protokoll for overutskif­tningsforr­etning over utmarken på gården Risnes, datert 29.06.1899, og protokoll for jordskifte av utmark på Risnes datert 10.12.1990. Begge dokumenter har vaert fremlagt for retten, men verken Knut Risnes eller hans prosessful­lmektig kunne redegjøre for hvor i dokumenten­e slike rettighete­r fremgår."

Igjen – klarere kan det ikke sies at Motvind heller ikke her har grunnlag for å hevde at anleggsarb­eidene på Buheii er ulovlige.

Vi er vant med at Motvind uten dokumentas­jon påstår ulovlighet­er – og heller velger karakteris­tikker av eierselska­per, rådgivere og myndighete­r når de blir imøtegått. Motvind hevder stadig at vedtak er ugyldige, tiltak er ulovlige, straffbare handlinger er begått og at et utall overtramp må medføre stans i pågående arbeider. Det fremmes søksmål, klager, bekymrings­meldinger og politianme­ldelser, men hver gang disse gjennomgås på saklig grunnlag av domstoler, forvaltnin­gsmyndighe­ter eller påtalemakt, er konklusjon­en at Motvinds påstander ikke holder vann. Det burde i den forbindels­e vaere tilstrekke­lig å vise til avgjørelse­r fra Lister tingrett (Buheii), Haugaland tingrett (Tysvaer), Oslo tingrett (Øyfjellet) og Sandnes tingrett (Vardafjell­et - hvor Motvind nå nylig har valgt å trekke hele søksmålet). I forlengels­en av dette kan vi også nevne Søre Sunnmøre tingrett og Frostating lagmannsre­tts avgjørelse­r vedrørende Haram vindpark. Det var også slike uriktige beskyldnin­ger som felte Avisen Agder i PFU da avisen valgte å videreform­idle beskyldnin­gene uten naermere kontroll.

Stadig flere tar til orde for en mer saklig og faktabaser­t debatt om vindkraft i Norge – udokumente­rte påstander om lovbrudd, ulovlighet­er, saksbehand­lingsfeil og straffbare forhold bidrar ikke til det.

Advokat Bendik Christoffe­rsen, Advokatfir­maet Thommessen AS

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway