Lister

Allsidig stillehavs­mann m

Norskaette­de Jon Tikivanota­u Jonassen med slektsbånd til Farsund har mange allsidige stillinger på Stillehavs­øyene: Trommeslag­er, komponist, forfatter, utenriksmi­nister og professor.

-

Farsund og Norge kan vaere meget stolt av hva Dr. Jon Tikivanota­u Jonassen har utrettet. Og fortsatt er han, 71 år gammel, engasjert i alt som har med forholdene på stillehavs­øyene å gjøre, ikke minst det som har med deres kultur å gjøre.

Nylig fikk han en høy utmerkelse fra «House of Ariki», det vil si forsamling­en av regionale toppledere på Cook-øyene og fra Kulturdepa­rtementet på Cook-øyene. Hederen har tittelen «Taunga Tunmu Korero Tutara», som betyr spesialist på muntlig historie og kultur som strekker seg over grensene. Tre andre fikk samme pris.

Det var på en måte en ydmykende opplevelse fordi det fremdeles er så mye å utforske når det gjelder den tidlige historie til urbefolkni­ngen, maoriene, på Cook-øyene, sier Dr. Jonassen. Det arbeidet ønsker han å vaere med på. Maoriene, men også nordmennen­e, er hans eget folk.

Jon Tikivanota­u Jonassen er barnebarn til kaptein Reinert Jonassen fra Farsund og hans kone Jørgine. Kapteinen havarerte med skuta Gyda ved Tahiti i 1897. Jørgine trodde mannen var død da hun fikk melding om havariet, men han hadde overlevd. Jørgine selv døde kort tid etter hun hadde født sitt andre barn. Reinert ønsket barna skulle komme til han, men det ville ikke besteforel­drene deres gå med på. Det var å sende dem til hedningene. I det tok de helt feil. Øya Aitutaki der Reinert bosatte seg, og også naboøya Rarotonga, hadde fra 1820-tallet opplevd store vekkelser, noe som førte til at et stort flertall av beboerne her og på andre øyer ble kristne.

Norsk

I et intervju jeg hadde med Jonassen for noen år siden, sa han at han som liten var ganske bevisst sin norske arv.

– Vi hadde det norske navnet Jonassen.

 ??  ?? Josephine med et kjaert bilde av sin far Reinert, som hun knapt husker. Hun døde kort tid etter at jeg hadde besøkt henne på Aitutaki i 2010.
Josephine med et kjaert bilde av sin far Reinert, som hun knapt husker. Hun døde kort tid etter at jeg hadde besøkt henne på Aitutaki i 2010.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway