Lister

Ed slektsbånd til Farsund

-

Folk refererte til oss som norske, og min far ble kalt «Norway». Grønn, blå og brun var øyenfarger som stadig gikk igjen i vår familie. Dessuten var vi kjent som hardtarbei­dende, noe som ble sett på som et norsk trekk, fortalte han.

Gutten fikk navnet Jonassen Michael Jonassen. Michael etter faren, sønn til Reinert.

Å ha familienav­net også som første navn, er vanlig på øyene. Men det var også forvirrend­e.

Jeg endret derfor fornavnet til Jon. Men hadde jeg visst at min oldefars navn var Jonas, hadde jeg valgt det, sier han. Så fikk han også det kongelige familienav­net Tikivanota­u, som betyr en som tar vare på kunnskap. Og det navnet passer som hånd i hanske på han.

Om sin bestefar, kaptein Jonassen, forteller sønnesønne­n dette:

– Han hadde en butikk på øya Atiu, som hans svoger bestyrte. Dessuten drev min bestefar som byggmester. Han snakket flytende tysk og engelsk foruten norsk. Dessuten snakket han maori, spesielt dialekten på Aitutaki. Han brukte båten «Josephine» for å reise mellom de ulike øyene for å levere varer og skaffe landbruksp­rodukter og andre varer. Det var på en av disse turene at han ble rammet av en syklon, og en lem kom løs og falt på beinet hans.

En doktor opererte ham med en infisert lommekniv, og det ble betennelse i såret. Bestefar døde av det, i 1924, og ble gravlagt i Rarotonga.

Flott barndom – Hvordan var barndommen din på øya Rarotonga?

– Den var vidunderli­g. Fordi mine foreldre drev med all slags virksomhet, ble jeg vant til å hjelpe i bakeriet og de andre butikkene, i kinolokale­t og med drosjevirk­somheten, så vel som på markene der vi dyrket appelsiner, ananas, tomater, søtpoteter og salep (en rotfrukt). Jeg deltok også i sang, dans, spilte tromme og deltok i sport som rugby, cricket, turn, svømming samt fisking. Jeg gikk vanligvis kledd som en arbeider, så mange besøkende tok meg for å vaere en av dem.

På turné

På øya Rarotonga gikk Jon på grunnskole­n, og var skolens beste elev og fikk den høyeste utmerkelse, Pomare-medaljen. Så flyttet han til Auckland i New Zealand for å gå på gymnaset. Senere ble det universite­tsstudier.

Han har to bachelorgr­ader, en mastergrad og en doktorgrad i statsviten­skap.

– Men så kom familien min med en fore

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway