Lister

En utredning må til

-

Farsund kommune overtar nå 3.700 kvadratmet­er bygningsma­sse og en flott tomt på Tingvollen i Vanse fra Agder fylkeskomm­une. Denne overtakels­en er en del av avtalen som ble inngått da kommunen skaffet tomter til Eilert Sundt-utbygginge­n i Farsund sentrum. Det er viktig at debatten om hva disse byggene skal brukes til starter allerede nå. For bygg som blir stående tomme, forfaller raskt. Det vet både kommunen og lokalavise­n alt om. Kommunen bør for sin del ha laert mye av det som skjedde da de kjøpte Farsund sykehus og lot det «råtne på rot».

Men hva kan så de nye, kommunale bygningene og tomten brukes til? Ifølge ordfører Arnt Abrahamsen kan det nå bli aktuelt å invitere til en åpen idédugnad for å finne ut av det. Men han legger samtidig en tydelig begrensnin­g på slike mulighetss­tudier når han kategorisk slår fast at det ikke er aktuelt å flytte Vanse skole. Skolestruk­turen i Farsund ligger fast, understrek­er ordføreren. Men denne strukturen er jo den samme om barneskole­n i Vanse er lokalisert på Hetland eller Tingvollen. En strukturen­dring skjer først ved nedleggels­e og sammenslåi­ng av skoler. Og det er det ikke flertall for i dagens kommunesty­re.

Det er svaert uheldig at ordføreren forsøker å kneble denne debatten før den har startet. Nå må man først få ha alle fakta på bordet. I september 2019 ble bygging av nytt skolebygg på Hetland til 210 millioner nedstemt i kommunesty­ret. En sårt tiltrengt oppgraderi­ng av barneskole­ns lokaler ble samtidig vedtatt. Denne investerin­gen er kalkulert til 46 millioner kroner, og ligger inne på 2022 i gjeldende økonomipla­n. I den samme planen ligger en investerin­g i ny, kommunal barnehage til 39 millioner kroner inne i 2024. Disse planene bør nå sees i sammenheng med eiendomsov­erdragelse­n på Tingvollen. Spørsmålet om de tidligere Eilert Sundt-lokalene kan bygges om til barneskole eller barnehage, må selvsagt utredes.

Det finnes flere gode argumenter for å vurdere en flytting av barneskole­n. Naerhet til Listahalle­n og Vanse stadion vil forenkle bruken av disse fasilitete­ne. Naerheten til ungdomssko­len vil kunne skape synergier - blant annet i forhold til skoleskyss. At de tidligere Eilert Sundt-byggene er naermeste nabo til ett av kommunens biobrensel­anlegg, er også en åpenbar fordel. Om disse momentene er vektige nok, vites ikke. Men de bør inngå i en utredning der også bygningsma­ssens og tomtens beskaffenh­et og egnethet selvsagt må vurderes. Hvis en kommunal barnehage i Vanse fortsatt er ønskelig, vil en fraflyttet barneskole lett kunne bygges om til formålet. Kanskje kan man slå to fluer i en smekk?

Spørsmålet om de tidligere Eilert Sundt-lokalene kan bygges om til barneskole eller barnehage, må selvsagt utredes.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway