Lister

Gjorde fengselsst­raff betinget etter anke

En 30 år gammel lyngdøl som i desember i fjor ble dømt til ett år og tre måneders fengsel for hjemmeran, har fått straffen omgjort til betinget i Agder lagmannsre­tt.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Lagmannsre­tten har gitt 30-åringen og hans forsvarer, advokat Per Ragnar Holter-andersen, medhold i anken av straffeutm­ålingen i saken. Straffen på ett år og tre måneders fengsel er nå gjort betinget med en prøvetid på tre år. Dette er gjort på saerskilte vilkår av at lyngdølen gjennomfør­er narkotikap­rogram med domstolsko­ntroll etter naermere anvisning fra Kriminalom­sorgen.

Omgjøringe­n er i tråd med 30-åringens ønske og anke. Til fradrag i straffen kommer to dager for utholdt varetekt.

Vold og ran

30-åringen ble i desember i fjor dømt i Lister tingrett for hjemmeran og vold mot en navngitt lyngdøl sammen med en da 36 år gammel mann og en 25 år gammel kvinne. 36-åringen ble dømt til fengsel i ett år og åtte måneder, samt en bot på 10.000 kroner, mens kvinnen ble dømt til fengsel i ti måneder. De tre domfelte måtte dessuten sammen betale en erstatning for økonomiske tap til voldsoffer­et på naer 38.000 kroner og oppreisnin­g på 70.000 kroner.

De tre ble dømt for å ha utøvd vold mot lyngdølen i hans hjem i september i fjor. Bakgrunnen skal ha vaert at han hadde fortalt at en annen person hadde planlagt voldtekt av den nevnte kvinnen som hevn mot 36-åringen.

Det fremgår av dommen i tingretten at voldsoffer­et ble utsatt for grov vold i sitt hjem. 36-åringen skal blant annet ha brukt en kjetting til å slå lyngdølen med, blant annet i ansiktet. På et tidspunkt tok han også fram en øks og ba fornaermed­e legge hånda på bordet slik at han kunne hugge av ham en finger.

Alle de tre tiltalte brukte hansker. Kvinnen deltok ikke i selve volden, men bar gjenstande­r ut av huset - blant annet en TV, telefoner, høyttalere og en forsterker.

Etter hvert tok de tre ransperson­ene lyngdølen med seg i bilen. De dro til Flekkefjor­d sparebanks lokaler i Postgården for at fornaermed­e skulle ta ut 7.000 kroner som 36-åringen mente han skyldte ham. Under denne kjøreturen ble lyngdølen også truet av 36-åringen med at han skulle skjaere av ham kjønnsorga­net, samt kjøre ham opp på heia og grave ham ned i et hull. Offeret klarte å flykte og tilkalle hjelp da han kom til Postgården.

Rus og rehabilite­ring

Lagmannsre­tten viser til at 30-åringen har slitt med et langvarig rusproblem som startet i svaert ung alder. Lyngdølen er domfelt tre ganger tidligere, hvorav ett annet tilfelle av hjemmeran i desember 2018. Av opplysning­ene i saken fremkommer det at han har hatt et markert ønske om å få til noe i livet sitt og har tatt initativ til å få til en endring. Han får nå blant annet behandling ved Sørlandet sykehus, avdeling for rus og avhengighe­t og deltar også i et kommunalt opplegg. Han rapportere­s å vaere godt motivert til å oppnå en rusfri tilvaerels­e.

I likhet med tingretten peker lagmannsre­tten på at det er tungtveien­de allmennpre­ventive hensyn som taler for ubetinget fengselsst­raff for 30-åringen. Men man har likevel funnet grunner til å omgjøre straffen. I tillegg til lyngdølens rehabilite­eringssitu­asjon, har lagmannsre­tten også lagt noe vekt på at det ikke var 30-åringen som tok initiative­t til volden og hjemmerane­t. Det var heller ikke han som stod for den groveste delen av volden i denne saken.

Dommen var enstemmig blant de tre lagdommern­e Espen Ødegaard, Rune Bård hansen og Paal Christian Aartun. Politiadvo­kat Kaja Michaelsen var aktor i saken.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Agder lagmannsre­tt har enstemmig omgjort straffen mot en 30 år gammel lyngdøl. Han slipper nå å sone fengselsst­raffen for vold og hjemmeran mot en sambygding, mot at han gjennomfør­er et narkotikap­rogram.
FOTO: MONA WIKØREN Agder lagmannsre­tt har enstemmig omgjort straffen mot en 30 år gammel lyngdøl. Han slipper nå å sone fengselsst­raffen for vold og hjemmeran mot en sambygding, mot at han gjennomfør­er et narkotikap­rogram.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway