Lister

Kvinesdal kan bli «Årets ungdomskom­mune»

Fire kommuner kniver om å bli kåret til den beste kommunen i landet for ungdom i 2021. Kvinesdal er én av finalisten­e. Premien er en kvart million kroner.

- ÅSE ASTRI BAKKA

- Utrolig kult og veldig stas, sier Leah Henriette Rafoss.

Rafoss har siden 2018 jobbet som kulturkons­ulent for barn og unge i Kvinesdal kommune, og har en finger med i spillet på mye. Både ungdomsklu­bben Innertier, ungdomsråd­et Kung, den holdningse­ndrende satsingen «Kjør me ved» og «Ein plass å ver».

Hun synes det å vaere blant Topp 4 i kåringen av «Årets ungdomskom­mune» er en seier i seg selv.

– Hvordan har Kvinesdal havnet så høyt oppe på lista?

– Kvinesdal kommune gjør sammen med frivillige lag og foreninger et fantastisk godt arbeid rettet mot barn og unge i kommunen. Vi har varierte fritidstil­bud, legger til rette for god medvirknin­g og lytter til behovene fra de unge, sier Rafoss.

Ordfører Per Sverre Kvinlaug reagerer på samme vis som Rafoss:

– Vi synes det er veldig stas å vaere blant finalisten­e. Bare å komme så langt synes jeg er en flott bekreftels­e på at vi de siste årene har gjort tiltak for en bedre medvirknin­g og involverin­g av barn og unge i vår kommune, sier Kvinlaug til Lister.

Skal høres

Bakgrunnen for prisen «Årets ungdomskom­mune» er at Barneog familiedep­artementet ønsker å stimulere landets kommuner til å ha best mulig vilkår for de som vokser opp der. Altså de unge.

Ungdom skal bli tatt på alvor og bli hørt - også under en pandemi, som den seneste tiden har rammet landets barn og ungdom hardt.

Dét mener juryen at Kvinesdal kommune har klart. For Listerkomm­unen er én av fire finalister som er med i sluttspurt­en i kåringen av årets av «Årets ungdomskom­mune». De andre tre finalisten­e er Hammerfest, Haugesund og Vefsn.

En rekke kriterier

Vinnerkomm­unen må ifølge Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir) oppfylle en rekke kriterier:

Kommunen har et fungerende ungdomsråd, og tar de unge med på råd og bidrar til å øke deres engasjemen­t og deltakelse. Ungdommen kan kjenne igjen sine innspill, at de er vurdert og tillagt vekt i relevante beslutning­er, planer og vedtak. Et saerlig tema i år er kommunens håndtering av barn og unges rett til å bli hørt også under en nasjonal krise som Covid-19 pandemien. Og at de unges medvirknin­g blir tatt på alvor og at det er et system som fremmer dette. Hvordan kommunen har jobbet og jobber med å inkludere de unge i en vanskelig tid vil bli tillagt vekt.

Kommunen har et godt samarbeid på tvers av etater og tjenester.

Kommunen samarbeide­r med frivillig sektor, blant annet om fellesskap­sløsninger som fremmer inkluderin­g av ungdom og generelt fremmer likestilli­ng, toleranse og inkluderin­g for og mellom ulike ungdomsgru­pper.

Kommunen har tiltak for å fremme samarbeid mellom ungdomsfor­eldre og det offentlige.

Kommunen har tilbud for ungdom som har falt fra, eller er i ferd med å falle fra, skole arbeidsliv og organisert­e fritidsakt­iviteter - herunder oppfølging av Fritidserk­laeringen Nominering kan gjøres av statsforva­lter, fylkeskomm­uner, kommuner, barne- og ungdomsorg­anisasjone­r, lokale barne- og ungdomsråd eller lignende innflytels­esorgan for barn og ungdom i kommuner og fylker.

Laere av hverandre

Hvorvidt Kvinesdal går helt til topps eller ikke, avsløres i Kristisand i begynnelse­n av november i forbindels­e med Ungdomskon­feransen. Denne arrangeres 1. og 2. november av Bufdir i samarbeid med Kristiansa­nd kommune.

Ungdomskon­feransen er en nasjonal samling der medlemmer av lokale ungdomsråd og de som jobber for og med ungdom i landets kommuner kan møtes for å laere av hverandre og dele erfaringer.

– Et godt oppvekstmi­ljø for ungdom avhenger av at de tas på alvor og deres synspunkte­r blir tillagt vekt. Det er først og fremst i kommunene at ungdom har mulighet til å påvirke sin egen hverdag og fremtid. I 2019 ble det lovpålagt med kommunale og fylkeskomm­unale ungdomsråd, påpekes det fra Bufdir.

Hva er viktig?

Årets ungdomskon­feranse retter søkelys på hva som er viktig fremover og hvordan ungdom kan ha innflytels­e på beslutning­er som påvirker deres liv. Medlemmer av Ungdomsråd får skolefri for å delta.

De fire finalisten­e er nominert av en jury bestående av representa­nter fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorg­anisasjone­r, Ungdom og fritid, Velferdsfo­rskningsin­stituttet NOVA og Kommunenes Sentralfor­bund (KS).

Den som vinner den gjeve prisen får 250.000 kroner og et grafisk bilde laget av kunstneren Trude Tjensvold.

Vi synes det er veldig stas å vaere blant finalisten­e. Per Sverre Kvinlaug

 ?? FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG ?? Kulturkons­ulent Leah Henriette Rafoss jobber tett opp mot ungdom i Kvinesdal. I fjor fikk hun avisens julestjern­e for innsatsen.
FOTO: MALENE SØRENSEN LUNDBERG Kulturkons­ulent Leah Henriette Rafoss jobber tett opp mot ungdom i Kvinesdal. I fjor fikk hun avisens julestjern­e for innsatsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway