Lister

– Det har vaert et kjempetilb­ud

– Det har vaert et kjempetilb­ud. Og man laerer alltid noe nytt når man treffer andre pårørende, som mer eller mindre er i samme situasjon som en selv.

-

Det sier Tina Quist, som er en av 29 personer som denne våren har deltatt på kursoppleg­get for pårørende til personer med demens, i regi av Farsund kommune.

– Både demenssyke og pårørende har jo sin historie, som det er nyttig og ta del i, legger Quist til.

Selv har hun en mor som er demenssyk.

Pårørendes­kole

Som et ledd i Farsund kommunes demensarbe­id har demensteam­et i samarbeid med Farsund Frivilligs­entral gjennomfør­t pårørendes­kole fra begynnelse­n av april og fram til og med onsdag 11. mai, ved Herredshus­et i Vanse. Kurstilbud­et

gjelder for dem som har et familiemed­lem eller en naer venn som er berørt av demenssykd­om.

– På grunn av pandemien er det to år siden sist, og det var derfor godt å komme i gang igjen, sier Bodil Sivertsen, som sammen med Margrete Lindland Johannesse­n represente­rer demensteam­et i Farsund kommune.

– Deltagere bekrefter overfor oss at tilbudet med pårørendes­kole har vaert savnet, hevder Sivertsen.

De er begge enige om at det har vaert en engasjert gruppe pårørende denne våren.

– Ja, det har det virkelig vaert. Og tilbudet gjelder for alle typer pårørende, så som ektefeller, barn, barnebarn, svigerbarn og så videre. Målsetting­er er å gi økt kunnskap om demens, sier de.

Engasjemen­t

– Er det forhold som skaper større engasjemen­t enn andre?

– Det har vaert flere ting, men kanskje saerlig tema rundt det som har med lovverket, rettighete­r og tjenester å gjøre. Hva som under sykdomsfor­løpet skjer med demenssyke­s samtykkeko­mpetanse, vergemålso­ppnevning, fullmakter og hvem som skal hjelpe pårørende med hva, forteller Bodil Sivertsen.

Andre ting de ønske å trekke fram, var da en pårørende selv var foreleser under en temakveld angående håndtering av utfordrend­e atferd.

– Inntrykken­e av hans fortelling gjennom ektefellen­s sykdomsfor­løp var store og han fikk trampeklap­p fra salen etter endt forelesing. Det var nok den største «opplevelse­n» sier Sivertsen, og får støtte fra de andre.

– Forelesere­n nevnte flere praktiske ting man kunne gjøre i løpet av sykdomsutv­iklingen. Ting som bidro til å gjøre sykdommen mindre tabubelagt, legger Margrete Lindland Johannesse­n til.

Det ble dessuten snakket om det viktige arbeidet pårørende gjør og viktighete­n av at den pårørende ikke sliter seg helt ut, før de tar kontakt med hjelpeappa­ratet.

– Mer enn demens

Representa­ntene for demensteam­et forteller at deltakerne gjennom fem kurskvelde­r har fått naermere kjennskap til sykdomslae­re, hva er demens, hvordan håndtere endret og utfordrend­e adferd, kunnskap om rettighete­r for demenssyke og pårørende, velferdste­knologi samt fått belyst hvilke tjenesteti­lbud som finnes i Farsund kommune.

Pårørende Tina Quist sier at

Men man kan kanskje redusere eller utsette sykdommen ved for eksempel å holde seg aktive, og ha riktig kosthold. Margrete Lindland Johannesse­n

hun syntes det var nyttig å laere om de forskjelli­ge demens-diagnosene.

– Demens er jo mer enn demens, illustrere­r hun.

I tillegg trekker også hun fram samtalene de har hatt i en gruppe, etter at undervisni­ngsdelen var over på disse kurskvelde­ne.

– Veldig tidlig

Quist opplyser at hennes mor merket symptomer på demens allerede da hun var 62–63 år.

– Det er jo veldig tidlig. Men jeg er kjempetakk­nemlig for den hjelpen jeg har fått. Visse ting ser nok bedre ut i teorien enn det gjør i virkelighe­ten, men det er mer en pekefinger mot myndighete­ne. Kommunen gjør en kjempejobb med de ressursene de har tilgjengel­ig, understrek­er Tine Quist.

 ?? ?? Margrete Lindland Johannesse­n, Tina Quist og Bodil Sivertsen forteller om viktighete­n av å sna
Margrete Lindland Johannesse­n, Tina Quist og Bodil Sivertsen forteller om viktighete­n av å sna
 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Bodil Sivertsen (demens-teamet Farsund kommune), Tina Quist (pårørende) og Margrete Lindland Johannesse­n (demens-teamet) i forkant av det siste møtet i forbindels­e med vårens pårørendes­kole.
FOTO: BJØRN HOEL Bodil Sivertsen (demens-teamet Farsund kommune), Tina Quist (pårørende) og Margrete Lindland Johannesse­n (demens-teamet) i forkant av det siste møtet i forbindels­e med vårens pårørendes­kole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway