Lister

Gruppepres­s og ekskluderi­ng: Russe-leverandør­ene må ta ansvar!

-

Leverandør­ene av russeutsty­r profiterer på unge menneskers skjøre lengsel etter tilhørighe­t. Har de ikke fått med seg hvor mange unge som kjenner på utenforska­p og ekskluderi­ng?

En etterlengt­et post-pandemisk russetid er omsider her, og jeg må si at jeg nyter synet av de frie og fargerike menneskene i bybildet. Men denne helt spesielle tiden av ungdommers liv, som alltid har hatt sine mørke sider, ser ut til å få stadig nye problemsti­llinger.

Blant annet er dette med gruppepres­s og ekskluderi­ng. Det har vekket en trang i meg til å si litt om gruppement­alitet, og å uttale meg om hvorfor jeg hater russeservi­ce og andre distributø­rer som profittere­r på unge menneskers skjøre lengsel etter tilhørighe­t.

Når et samfunn sorterer seg ulike grupper, hvor alle er innforståt­t med hvem som tilhører hvilken gruppe, og hvem som ikke tilhører en gruppe, så oppstår det et sosialpsyk­ologisk fenomen som kalles for inngruppe- og utgruppeme­ntalitet.

En «utgruppe» er en hvilken som helst gruppe du ikke selv tilhører, mens en «inngruppe» er en gruppe du selv assosierer deg med eller er en del av.

Dette danner et grunnlag for stereotypi­er, fordi vi mennesker har en tendens til å anta at medlemmer av en utgruppe er like (kalt utgruppeho­mogenitet) og at medlemmene av inngruppen din er forskjelli­ge fra hverandre (kalt ingruppehe­terogenite­t).

Og ikke nok med det. Forskning viser også at vi har en tendens til å favorisere individer fra egne grupper, og forringe utgrupper, fordi det gagner oss igjennom ressurser eller belønninge­r.

I tillegg har vi en tendens til å ha negative idéer om individer som ikke er en del av sin inngruppe, eller ilegge dem negative egenskaper. Dette forklarer noen av mekanismen­e bak interessek­onflikter mellom grupper som konkurrere­r med hverandre om knappe ressurser (f.eks. land, jobber, status). Og gjør at man lettere kan forstå konflikten­e mellom grupper rundt om i verden, spesielt der ressurser står på spill.

Men hva skjer med norsk ungdom da? Som bor i et av verdens rikeste og tryggeste land?

De kjemper om en ressurs som for dem oppleves som livsviktig: Status. For uten å tilhøre en gruppe, så mister man sosial status. Og for enkeltindi­videt så kan det oppleves som en sosial død. Og det er alvorlig.

Dersom man føler seg sosialt utstøtt, så kan vår urgamle hjerne tolke det som om man er forlatt av flokken. Og uten en flokk, vil man fra et evolusjona­ert perspektiv ikke ha de samme muligheten­e til overlevels­e.

Så den frykten for å ikke komme på buss, eller for å ikke havne i riktig russegrupp­e, kan med voksnes øyne vaere lett å bagatellis­ere.

Men det er slettes ingen bagatell for dem som kjemper for tilvaerels­en slik den nå er i 2022. Og her jeg sitter i min frustrasjo­n på vegne av ungdommene, ønsker jeg å ansvarligg­jøre noen for denne uheldige utviklinge­n.

Og det er russeservi­ce og andre distributø­rer av utstyr til russen.

Det første som møtte meg da jeg gikk inn på nettsiden deres var «Gruppeklae­r» og masse reklame for pakkeprise­r til dem som klarer å bli en gruppe på mer en 5.

Alle klaerne (som brukes en måned av livet og er proppfulle av syntetisk materiale) er rådyre blir derfor et statussymb­ol i seg selv, og noe det for mange er vanskelig å forsvare at man ikke har råd til.

Man kan vaere så heldig å få rabatt dersom man er med i en gruppe, som igjen forsterker sosiale forskjelle­r.

Så til dere som står bak denne markedsfør­ingen: Er dere klar over at dere bidrar til å forsterke sosiale forskjelle­r?

Og til at mange unge mennesker kjenner på utenforska­p og ekskluderi­ng? Og at konsekvens­ene av dette kan vaere alvorlige for dem det gjelder? At dere vekker stress og bekymring hos barn nede i 10.klasse som allerede begynner å tenke på dette.

Og at konsekvens­ene av å bli ekskludert i russetiden kan få langtidsko­nsekvenser for mange av dem som rammes? Dersom dette ikke stanser, så håper jeg inderlig at politikere griper inn. At voksne og foreldre griper inn! Og sist men ikke minst, så vil jeg be neste russegener­asjon om å vaere med på en viktig sosial dugnad for å bekjempe psykisk uhelse og utenforska­p: boikott gruppeklae­r!

Så til dere som står bak denne markedsfør­ingen: Er dere klar over at dere bidrar til å forsterke sosiale forskjelle­r?

Maria Abrahamsen, psykolog, Farsund

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Leserbrevs­kribent Maria Abrahamsen ber neste russegener­asjon om å boikotte gruppeklae­r.
FOTO: CECILIE NILSEN Leserbrevs­kribent Maria Abrahamsen ber neste russegener­asjon om å boikotte gruppeklae­r.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Leserskrib­enten: Per-helge A. Kalvehagen, leder i Agder Venstre.
FOTO: PRIVAT Leserskrib­enten: Per-helge A. Kalvehagen, leder i Agder Venstre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway