Lister

Lettvint nedleggels­e

-

Ånedlegge eldreombud­et er et av grepene regjeringe­n foreslår i revidert nasjonalbu­dsjett. Etter et kutt på én million kroner i år skal hele ombudet nulles ut i 2023. Helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) opplyser at beslutning­en først og fremst har en økonomisk begrunnels­e og at regjeringe­n vil «rydde opp i overlappen­de funksjoner og ansvarsomr­åder». I seg selv er dette en prisverdig målsetting, selv om det aktuelle grepet jo blir et heller begrenset bidrag til å dempe pengebruke­n i et budsjett som ble mer ekspansivt enn godt er.

Befolkning­sgruppen eldre som sådan bør mer synlig enn hittil få sine interesser ivaretatt i samfunnspl­anlegginge­n og i løpende politiske prosesser på alle nivåer.

Hver eneste post på statsbudsj­ettet har, eller har en gang hatt, et mer eller mindre velovervei­d formål. Og enhver post, uten nevneverdi­ge unntak, er omgitt av kampklare interesseg­rupper og lettmobili­serte opposisjon­spolitiker­e. Å navigere i et landskap hvor mange vil redusere statlige utgifter, «bare ikke akkurat her», er en regjerings fordømte plikt. Men i dette tilfellet bør helseminis­teren og finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vaere seg bevisst hvilke signaler de sender med sitt kuttvarsel, og de bør ha noen gjennomarb­eidede argumenter å møte kritikken med.

Siden Sivilombud­et ble etablert for 60 år siden, har vi fått en jevn tilvekst av ombud for naermere definerte grupper og formål. For to år siden kunne eldreombud­et føyes til listen, som en merkesak for KRF i Solberg-regjeringe­n. Et ombud som fortsatt er under oppbygging har rimeligvis ikke fått vist sin eksistensb­erettigels­e på samme måte som for eksempel Barne- eller Forbrukero­mbudet. Eller tenker Støre-regjeringe­n seg noen opprydning­saksjoner på bredere basis?

I alle fall blir det en ganske innsnevren­de tilnaermin­g til eldrepolit­ikken når Vedum henviser til pasient- og brukerombu­dene for å ivareta eldres rettighete­r og behov. Eldrepensj­onistene utgjør som kjent en stadig økende andel av befolkning­en, men de fleste er verken pasienter eller tjenestebr­ukere. Befolkning­sgruppen eldre som sådan bør mer synlig enn hittil få sine interesser ivaretatt i samfunnspl­anlegginge­n og i løpende politiske prosesser på alle nivåer. Kanskje finnes det andre og mer slagkrafti­ge modeller enn et ombud. Men regjeringe­n bør ha mer overbevise­nde planer enn hittil for denne beskjedne budsjettbe­sparelsen.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway