Lister

Han tar ikke gjenvalg

Kai Steffen Østensen (27) gir seg som kirkepolit­iker, i alle fall for denne gang.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

«Dette er ikke hade bra, men et klart på gjensyn, skriver farsundsma­nnen på sin Facebookpr­ofil onsdag kveld.

Han har sittet i bispedømme­rådet i Agder og Telemark siden 2015 for Åpen Folkekirke. Etter kirkevalge­t for tre år siden ble han Sørlandets første åpne homofile bispedømme­rådsleder.

27-åringen fra Farsund har siden da blant annet vaert en av landsdelen­s fremste forkjemper­e for å tillate homofil vigsel, vaert med i det første Lhbt-utvalget noensinne og jobbet for flere åpne kirker.

Ikke forenlig

Men da han etter stortingsv­alget i fjor høst ble spurt av helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol om å bli hennes politiske rådgiver, måtte han tre til side i sin rolle i bispedømme­rådet.

– Jeg ble spurt av Åpen Folkekirke for en tid tilbake om jeg ønsket å ta gjenvalg. Jeg har tenkt litt på det, men landet på at jeg vil slippe andre til. Jeg har fått lov til å vaere kirkepolit­iker i to perioder, og man skal aldri gro fast i noe. Nå må vi bygge de neste kirkepolit­ikerne som vil fighte videre for en tolerant kirke på Sørlandet. Det håper og tror jeg at mange har lyst til å vaere med på, sier Kai Steffen Østensen.

Det er alltid vanskelig å gi seg når man har vaert veldig engasjert i en sak.

Kai Steffen Østensen

Rollen som politisk rådgiver i helse- og omsorgsdep­artementet lar seg ikke forene med å sitte i et bispedømme­råd. 27-åringen har ingen planer om å tre ut av regjerings­kontorene.

– Det er alltid vanskelig å gi seg når man har vaert veldig engasjert i en sak. Kirkepolit­ikk er jo annerledes enn partipolit­ikk, ved at det er en mer privat greie der det handler om egen tro. Jeg tenkte det var ryddig å gi beskjed allerede nå om at jeg ikke stiller til gjenvalg, sier Østensen.

I sin Facebook-oppdaterin­g onsdag kveld peker han blant annet på at kirken har tatt store steg mot å bli en enda mer inkluderen­de kirke. Samtidig understrek­er han at man fortsatt har en vei å gå.

– Formidabel innsats

Odd-inge Rønning Uleberg er leder av Åpen Folkekirke i Agder og Rogaland. Han er full av lovord om 27-åringen.

– Kai Steffen har gjort en formidabel innsats for Åpen Folkekirke og Den norske kirke med sin kloke og tolerante tilnaermin­g preget av respekt. Få har det siste tiåret betydd mer for å åpne kirken her sør slik at de som var fordømt og satt utenfor kan finne sin plass og kjenne at Gud aldri støter noen bort, sier han.

Han er svaert takknemlig for den innsatsen Østensen har lagt ned, og mener at han også har betydd mye i nasjonal sammenheng.

– Vi skal nok trekke på hans evner, men det er forståelig at en med hans store politiske talent nå finner og får andre oppgaver, sier han.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Kai Steffen Østensen fra Farsund jobber som politisk rådgiver for helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol, men ble ved sist kirkevalg valgt til leder av Agder og Telemark bispedømme­råd, som representa­nt for Åpen Folkekirke.
FOTO: TOM ARILD STØLE Kai Steffen Østensen fra Farsund jobber som politisk rådgiver for helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol, men ble ved sist kirkevalg valgt til leder av Agder og Telemark bispedømme­råd, som representa­nt for Åpen Folkekirke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway