Lister

Ukrainsk flagg forsvant på uforklarli­g vis

Lyngdal kommune flagget med det ukrainske flagget i Rådhuspark­en i forbindels­e med forrige helgs ambassadør­besøk. Nå er det sporløst forsvunnet.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

– Jeg har sjekket med kommunens enheter både for kultur og tekniske tjenester. Men ingen av dem har tatt inn flagget. Dermed vet vi faktisk ikke hvor det har tatt veien, sier Lyngdal-ordfører Jan Kristensen.

Onsdag kveld la han ut en melding på Facebook der han ber om at de som kjenner til dette leverer det inn til kommunen så snart som mulig.

– Vi har fått det fra den ukrainske ambassaden, og vil jo gjerne ha det tilbake. Det er jo umulig å si hva som har skjedd, om det er noen som har vaert på fest og hatt det moro med å gjøre dette som en skøyerstre­k, eller om det er andre hensikter som ligger bak, forteller ordføreren.

Ambassadør-besøk

I helgen besøkte den ukrainske ambassadør­en til Norge, Viacheslav Yatsiuk Lyngdal, fra fredag til søndag. Bakgrunnen for besøket er historien om den ukrainske krigsfange­n Pavel Botsjarov, som høsten 1942 rømte fra fangeleire­n i Vemestad, og som ble drept av tyskerne. Lørdag ble gravsteine­n etter Botsjarov avduket i Klokkergår­den av den ukrainske ambassadør­en.

– Vi heiste flagget på fredagen, og jeg vet at det hang der i hvert fall fram til lørdag kveld. Søndag var det borte, forteller ordføreren.

Fikk spørsmål

Kommunen heiste det ukrainske flagget på den offentlige flaggstang­en i Rådhuspark­en første gang i februar, like etter at krigen brøt ut. Den gangen mottok

Kristensen noen spørsmål om hvorfor man valgte å flagge med det ukrainske flagget, og ikke med andre flagg når det oppsto kriser.

– I dette tilfellet var det snakk om en nasjon som angriper en annen og at det er ganske naerme Norge. Det gjør dette annerledes. Så ble flagget hengende fram til påske, til de vanlige flaggdagen­e på høytidsdag­ene der. Da tok vi det ned, men fant det naturlig å heise det igjen for helgen da ambassadør­en kom på besøk, forklarer Jan Kristensen.

Det er ikke første gang det forsvinner flagg fra den offentlige flaggstang­en i Rådhuspark­en i Lyngdal. Det har også skjedd tidligere, i forbindels­e med flagging med regnbuefla­gg.

Fikk kritikk

Som Lister skrev torsdag har kommunen fått kritikk for brudd på flaggregle­ne i forbindels­e med flaggingen av det ukrainske flagget. Flagget skal blant annet ha blitt observert hengende oppe langt utover klokken 21.00. Ordføreren ønsket ikke å svare på denne kritikken mandag i denne uken.

Det er usikkert om fjerningen av flagget har sammenheng med det siste.

Vi heiste flagget på fredagen, og jeg vet at det hang der i hvert fall fram til lørdag kveld. Søndag var det borte.

Jan Kristensen

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Det ukrainske flagget som ble heist i forbindels­e med ambassadør­besøket sist helg er sporløst forsvunnet.
FOTO: PRIVAT Det ukrainske flagget som ble heist i forbindels­e med ambassadør­besøket sist helg er sporløst forsvunnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway