Lister

Når elever kun blir prosenter, forminskes problemet!

-

I Lyngdal kommunesty­re fikk politikern­e en foreløpig presentasj­on av årets resultater fra Ungdata-undersøkel­sen for våre skoleeleve­r.

I møtet ble det åpnet opp for at politikern­e kunne stille spørsmål til resultaten­e som ble presentert­e. Det undret meg stort at våre folkevalgt­e ble sittende så tause etter å ha fått flere opplysning­er av både fysisk og psykisk karakter om våre elever som burde fått større oppmerksom­het enn naermest taushet.

Det gjør godt å høre at et stort flertall av elevene våre har det relativt bra i kommunen.

Alle statistikk­ene viste prosenttal­l som bekreftet at et stort flertall elever i Lyngdal kommune har det bra.

Men, et slikt resultat er vel ikke annet enn forventet i alle landets kommuner.

Det er i de små prosenttal­lene at vi finner de elevene som sliter og som faller utenfor og blir skadeliden­de ved kun å bli et lite prosenttal­l.

La oss lage et tenkt tilfelle.

Dersom en tabell sier at 92 prosent av elevene trives på skolen og at 8 prosent sliter, så oppfattes dette hovedsakel­ig som positiv lesing.

Inntrykket forsterkes ytterliger­e dersom snittallet for vårt fylke eller i Norge viser en lavere prosent på eksempelvi­s 91 prosent.

Et lite enkelt prosenttal­l er ikke noe som skaper direkte fysisk empati for de elevene som sårt trenger det.

Derfor foreslår jeg at det i det videre arbeidet som nå skal ende opp i konkrete forbedring­stiltak tilføyes et konkrete antallet elever som hver prosentand­el utgjør.

Politikere vil trolig få en bedret forståelse for situasjone­n når det opplyses hvor mange elever som gjemmer seg bak tallet 8 prosent.

Eksempel på en enkel endring i skrivemåte kan vaere: 8 prosent (18 elever).

Det er i de små prosenttal­lene at vi finner de elevene som sliter og som faller utenfor og blir skadeliden­de ved kun å bli et lite prosenttal­l.

Steinar Fuglestvei­t

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway