Lister

Agder kan ta en ledende posisjon innen kjernekraf­t, oljeleting og fornybar energi

-

På pressekonf­eranse så presentert­e regjeringe­n sine planer for fremtidens havvind. De har som plan å få på plass 1.500 vindturbin­er, flytende og bunnfaste. Men tidsrammen til regjeringe­n er 20 år, noe som er lang tid, og kan skape usikkerhet for prosjektet. Jeg tolker den lange leveringst­iden på 20 år, som en mulighet for Frp å påvirke prosessen, og forhandle om hvordan vår kraftprodu­ksjon utenfor sørlandsky­sten skal se ut og rigges.

Det vil si at Frp får en gylden mulighet til å forhandle inn en konsekvens­utredning av Skagerak og avklare om det vil lønne seg å sette i gang med oljeleting utenfor Sørlandsky­sten. Det kan vaere store oljeforeko­mster i Skagerak, og det vil kunne gi både penger i kassa og arbeidspla­sser. Det er ingen hemmelighe­t at det er noen av våre innbyggere som er bekymret for om 1.500 vindturbin­er i løpet av 20år er det beste alternativ­et innen kraftprodu­ksjon sammenlikn­et med bedre utnyttelse av vannkraft, og vurderinge­n av etablering av kjernekraf­tverk. Vi er derimot positive til at flytende havvind og ny teknologi kan bidrar til arbeidspla­sser i vår leverandør­industri, og jeg mener at Frp må ha som ambisjon å vaere det partiet som best ivaretar våre olje- og gasselskap, samt sørge for at det skapes flere arbeidspla­sser i Agder.

Derfor vil vi bruke denne muligheten til å løfte konsekvens­utredning av Skagerak

og legge til rette for at kjernekraf­t blir mer aktualiser­t, i tillegg til allerede planlagt havvindsat­sning.

Hvis regjeringe­n mener at det vil gå 20 år å få på plass 1500 vindturbin­er, så vil det vaere 5 stortingsp­erioder. Det kan bety at ved valget i 2025 så kommer det en ny regjering, og at denne prosessen så vidt har begynt. Planer og urealistis­ke miljø tiltak kan vi klare oss uten, vi vil ha handlekraf­t og forutsigba­rhet. Derfor tar vi nå til ordet for at det som en del av denne pakken med havvind, også etableres en avtale om å konsekvens utrede Skagerak for oljeleting.

Det fremstår som lite ambisiøst at å designe, og sette i drift vindturbin­ene tar 20 år. Dette kan gjøres langt raskere, og der kan vi bidra hvis vi klarer å få på plass en avtale om en mer ambisiøs olje og gasspoliti­kk samt forske mer på potensiale­t til kjernekraf­t.

Det satt av midler i revidert statsbudsj­ett til forsking på atomkraft, det er også noe som vi bør forsøke å få lagt til Universite­tet i Agder.

Vi trenger en plan for å få på plass en bedre energipoli­tikk, og skal Agder ta en lederrolle i Norge og internasjo­nalt så må vi øke ambisjonsn­ivået.

Vi trenger handlekraf­t og ambisiøse mål, og mens regjeringe­n planlegger så bygger Kina kullkraftv­erk. Derfor ber jeg stortingsg­ruppen se på muligheten for å løfte inn konsekvens­utredning av Skagerak som en del av regjeringe­ns havvindsat­sing.

I en uforutsigb­ar verden så trenger vi mer kraftprodu­ksjon. Kjernekraf­t, bedre utnyttelse av vannkrafte­n og konsekvens­utredning av Skagerak bør også vurderes som en del av løsningen. Det er ikke nok med 1500 vindturbin­er i Skagerak for gi en stabil strømprodu­ksjon, skal vi lykkes så må også bedre utnyttelse av vannkraft og atomkraft vaere en del av løsningen.

Forslaget er utformet og skrevet av Steinar Bergstøl Andersen, og fremmes til Agder Frps årsmøte.

Steinar Bergstøl Andersen, Fylkesting­srepresent­ant Fremskritt­spartiet

Agder fylkeskomm­une

 ?? FOTO: JAN ARNE VOLD / EQUINOR JAN ARNE VOLD / EQUINOR / NTB ?? – Det fremstår som lite ambisiøst at å designe, og sette i drift vindturbin­ene tar 20 år. Dette kan gjøres langt raskere, skriver Steinar Bergstøl Andersen (Frp).
FOTO: JAN ARNE VOLD / EQUINOR JAN ARNE VOLD / EQUINOR / NTB – Det fremstår som lite ambisiøst at å designe, og sette i drift vindturbin­ene tar 20 år. Dette kan gjøres langt raskere, skriver Steinar Bergstøl Andersen (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway