Lister

Det viktige i politikken

-

Åtte år med borgerlig politikk har etterlatt seg store forskjelle­r mellom folk. 115 tusen barn - en rekordhøy andel - barn vokste opp i vedvarende fattigdom i 2020 og smålige kutt i velferdsyt­elser og ordninger som har store konsekvens­er for vanlige folk var mange.

Arbeiderpa­rti- og Senterpart­iregjering­a har endra budsjetten­e i stor og i smått. Det starta med høstens budsjett. Der høyreregje­ringen ved hver anledning de siste åtte årene prioritert­e mer skattekutt til de med mest, fikk 9 av 10 skattebeta­lere redusert eller samme skatt i 2022, mens de med inntekter over 750 tusen kroner må betale mer. Pendlerfra­drag ble økt, SFO ble gratis, barnehagep­risene skulle ned og fagforenin­gsfradrage­t ble økt. Momsfritak­et for de dyreste el-bliene ble fjernet og det ble flere ansatte og mer penger til arbeidsmar­kedstiltak for unge.

En solid styrking av offentlig velferd framfor et oppstykket privat sykehus og skoletilbu­d.

Strømkrise og krig endret ikke de grunnlegge­nde prioriteri­ngene.

I revidert budsjett går de største pengene til å håndtere krig i Europa gjennom å sørge for bedre forsvar og beredskap og hjelp til ukrainere på flukt, noe det er bred enighet om. En sosial utjevnende strømstøtt­eordning forlenges selv om enkelte partier vil ha kontantove­rføringer uten sosial utjevning. Budsjetten­e prioritere­r vanlige folk i hele landet. Gratis ferjer. Økt tilskudd til barrierefr­i idrett for unge uføre slik at de kan få idrettsuts­tyr tilpasset seg. Økt midler til BUA slik at familier kan låne gratis sportsog fritidsuts­tyr, mer penger til idrett og kulturliv. 75 millioner ekstra til barn og unge som er sterkest rammet av negative konsekvens­er etter pandemien, økte midler til krisesentr­ene og momskompen­sasjonsord­ningen for bygging av idrettshal­ler økes med 46, 5 millioner slik at alle får innvilget sine søknader i år. Det er det motsatte av mange av de smålige velferdsku­tta vi har levd med de siste åtte årene for å få på plass milliarder i skattekutt til de med mest fra før.

Nå er den viktigste oppgaven å sørge

Nå er den viktigste oppgaven å sørge for trygg økonomisk styring.

for trygg økonomisk styring. Det betyr det å holde igjen på pengebruke­n for å unngå at folk med lån må betale prisen i form av flere og høyere renteøknin­ger enn nødvendig. Vi må bruke fellesskap­ets ressurser så effektivt som mulig.

Selv om det aldri har vaert så mange som har en jobb å gå til i Norge i dag, og stor etterspørs­el etter arbeidskra­ft, er det mange som står utenfor arbeidsliv­et. Vi skal derfor bruke den unike muligheten vi nå har, til å få flere utenfor arbeid inn i jobb.

For meg var det en rettferdig økonomisk politikk, sosial utjevning og like muligheter til alle som førte meg inn i politikken. Jeg valgte Arbeiderpa­rtiet fordi det er politiske forskjelle­r. I stort og i smått.

Kari Henriksen, Arbeiderpa­rtiet, Stortinget

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway