Lister

Når Kjerkol skal ta grep

-

Helseminis­ter Ingvild Kjerkol (Ap) løfter frem «en trygg, aktiv alderdom» som en av de tre fremste sakene i regjeringe­ns prioriteri­nger for den kommunale helse- og omsorgstje­nesten. Saksområde­t har den siste tiden fått oppmerksom­het gjennom medieoppsl­ag og -avsløringe­r, ikke minst NRK Brennpunkt­s «Omsorg bak lukkede dører», som ingen seer kan vaere uberørt av. Det finnes garantert også lokale eksempler. Tall fra Helsedirek­toratet etterlater heller ingen tvil om at uregelmess­ighetene ved sykehjem og i hjemmetjen­esten ikke kan reduseres til enkelttilf­eller. Underernae­ring, mangelfull gjennomgan­g av legemidler og bruk av tvang er så utbredt at det krever tiltak på systemnivå.

❞ Stikkord som gir seg selv, er økt bemanning og styrket kompetanse på alle nivåer, også hos ledelsen.

Stikkord som gir seg selv, er økt bemanning og styrket kompetanse på alle nivåer, også hos ledelsen. Som en illustrasj­on på utfordring­ene hentes det inn tallmateri­ale hvor utviklinge­n fremskrive­s og vi skuer inn i en svimlende underdekni­ng om noen år – når eldre pleietreng­ende vil utgjøre en stadig større andel av befolkning­en. Flere unge må velge en yrkesvei innen helse og omsorg. Det vil si at helse- og omsorgsekt­oren må skjerpe sin kamp hos synkende ungdomskul­l, blant annet ved å tilby heltidssti­llinger som det normale.

Denne uken skal den regjerings­oppnevnte Helseperso­nellkommis­jonen fremlegge sine anbefaling­er. Regjeringe­n varsler en Bo trygt hjemme-reform senere i år. Dermed bør helseminis­teren få grunnlag for et mer konkret innhold til sitt nåvaerende budskap: Å ta grep. Uttrykket er blitt en gjenganger i statsråden­s kommentare­r for tiden, så også i talen på den årlige, nasjonale helsekonfe­ransen i regi av departemen­tet og KS torsdag i forrige uke.

Grepene omtales foreløpig i nokså generelle former, mens hun strever med å forklare sin bemerkning om at folk må planlegge egen alderdom, etter kraftig kritikk og krav om avgang fra partifelle­r. Hvis og når Kjerkol skal ta grep, er det mye å spa i, over et vidt spekter. Eksempelvi­s: Hvorfor har vi krise tross høyest sykepleier­dekning i OECD? Hvordan tenkes et hovedpunkt i Bo trygt hjemme-reformen – levende lokalsamfu­nn – å involvere frivillig sektor? Og når skal staten dempe det presset som er skapt gjennom tidligere reformer, blant annet med eldre sykehuspas­ienter som sendes for tidlig over i den kommunale helsetjene­sten?

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway