Lister

- Byforening­en er skuffet

Det er delte meninger om tirsdagens vedtak i Storgaten 19-saken.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Ordfører Arnt Abrahamsen på sin side er fornøyd.

– Fylkesutva­lgets vedtak var fornuftig. Det at de trakk innsigelse­n og sendte den til Riksantikv­aren er vi godt fornøyd med. Hvis de skal nekte oss å rive må de ha en hjemmel i form av en lov de må vise til. Det såkalte Nb!-registeret har ikke en hjemmel til å nekte riving. Nå avventer vi den videre saksgangen, sier Abrahamsen til Lister.

At saken nå blir sendt videre til Riksantikv­aren har han ingen problemer med.

– Vi avventer Riksantikv­arens tilbakemel­ding, og så blir det sikkert en runde og en prat med Riksantikv­ar-embetet, så får vi se hva som kommer ut av det, sier Abrahamsen.

Videre viser han til at det også foreligger en klage i Storgaten 19-saken som skal behandles av Statsforva­lteren.

- Skuffet

Gøril Onarheim, leder av Farsund byforening har følgende å si til fylkesutva­lgets vedtak.

– Byforening­en er skuffet over at utvalget ikke oppretthol­dt innsigelse­n. Ordføreren­s uttalelser om at riksantikv­aren trolig ikke kan nekte riving gjenspeile­r jo tidligere uttalelser og hans holdning til bevaring av kulturminn­er, sier Onarheim.

Hun viser også til at byforening­en har et innbyggeri­nitiativ i Storgaten 19-saken.

– Det vil komme opp som en sak i mars, opplyser kommunen. Så siste ord er ikke sagt. Så gjenstår det å se om politikern­e har mot og interesse nok til å se grundig på saken. Vi mener fremdeles at å rive først og planlegge etterpå er en svaert dårlig idé, det strider mot kulturminn­eplanen og baerekraft­ig byutviklin­g, sier Onarheim.

Riksantikv­aren

Unn Stenevik i Fortidsmin­neforening­en, lokallag Farsund, er også skuffet over avgjørelse­n i fylkesutva­lget.

– Men vi setter vår lit til Riksantikv­aren. Vi velger å vaere positive, og håpe på en god løsning til slutt. Som Inger Stray Jensen sa under befaringen forrige mandag: Det er ingen skam å snu, sier Stenevik.

Hun forteller at de nå vil jobbe sammen med Riksantikv­aren fremover i håp om å finne en god løsning.

– Riksantikv­aren er den høyeste vernemyndi­gheten i landet, og har uttalt på sin nettside at sørlandsby­ene er et satsingsom­råde for bevaring, og Farsund er også i Riksantikv­arens Nb!-register, hvor Storgaten 19 er sentralt plassert i det bygningsmi­ljøet som Riksantikv­aren synes er viktig, sier Stenevik. Og fortsetter:

– Vi er også redd for at de skal rive uten å ha en plan. For hvis man river så blir det en byggegrop som står som et åpent sår, og som vi er redde for skal stå der i mange år og ødelegge for hele byen. Byen har allerede blødd.

Samtidig håper de at kommunen tenker nytt og i andre baner etter alt det som har kommet frem i denne saken.

– Den debatten som har vaert i avisen har vist at det er mange ulike parkerings­alternativ­er, så Farsund har ikke et parkerings­problem da det finnes andre muligheter, sier Stenevik.

Private interessen­ter

Hun viser til at rivevedtak­et er konfliktfy­lt, og mener det er og blir et omdømmepro­blem for kommunen.

– For dette er å rokke ved en av de største sveitserhu­sbebyggels­ene i landet, som er unikt i landssamme­nheng. Byen har blødd de siste årene på grunn av de store byggeprosj­ektene, sier Lilla Brotkorb.

Videre påpeker hun at det fortsatt er Farsund-borgere som er interesser­t i å overta Storgaten 19 og restaurere det.

– Vi er kjent med at det var private interessen­ter med i budrunden sammen med kommunen da bygget ble solgt, og at dette er folk som ønsket å restaurere bygget og bruke det til kontorer og naering. Det ville vaert fantastisk, og byen trenger den slags initiativ. Kommunen bør derfor selge seg ut av dette bygget, sier Stenevik.

❞ Vi setter vår lit til Riksantikv­aren. Unn Stenevik

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? – Jeg har så lyst til at vi skal sette på nødbremsen, sa Gøril Onarheim, leder i Farsund byforening, under befaringen mandag 23. januar.
FOTO: CECILIE NILSEN – Jeg har så lyst til at vi skal sette på nødbremsen, sa Gøril Onarheim, leder i Farsund byforening, under befaringen mandag 23. januar.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Ordfører Arnt Abrahamsen er fornøyd med fylkesutva­lgets vedtak i Storgaten 19-saken.
FOTO: CECILIE NILSEN Ordfører Arnt Abrahamsen er fornøyd med fylkesutva­lgets vedtak i Storgaten 19-saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway