Lister

Sår tvil om vedtak om å leie lokaler til brannstasj­on

Brannsjef Knut Berg Bentsen i Brannvesen­et Sør IKS mener Farsund-politikern­es vedtak om å leie lokaler til ny brannstasj­on i Vanse kan vaere problemati­sk.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Brannsjefe­n er usikker på om det er anledning til å leie stasjonsby­gning fra eksterne aktører, basert på ordlyden i selskapsav­talen, som sier at «vertskommu­nene skal oppføre og eie brannstasj­onen(e), skriver Bentsen i et brev til Farsund kommune.

Ville samlokalis­ere

I desember i fjor vedtok et enstemmig kommunesty­re i Farsund at kommunen fortsatt skal ha to brannstasj­oner, en i Lundevågen og en i Vanse.

Vedtaket var i strid med både det brannsjefe­n og formannska­pet hadde innstilt på, nemlig å samlokalis­ere brannstasj­onene, slik at brannstasj­onen i Lauervik

skulle betjene hele kommunen.

I vedtaket som ble fattet het det at det nå skulle innledes forhandlin­ger med aktuelle utleiere for å sikre at man får en brannstasj­on som oppfølger dagens krav.

Men dette er ifølge brannsjefe­n ikke så enkelt som politikern­e vil ha det til.

– Utfordring

– Brannvesen­et Sør IKS skal leie bygningene til selvkost. Det er for så vidt mulig å definere selvkost ved leie av markedsakt­ører, men jeg mener vi da får en utfordring med fastsettel­se av leienivå opp mot øvrige stasjonsby­gg som er eid av eierkommun­ene, skriver han til kommunen.

Han mener det vil kreve en endring av selskapsav­talen hvis det blir som politikern­e i Farsund har vedtatt. En slik endring må ifølge brannsjefe­n vedtas av eierkommun­ene, og vedtakene må vaere enstemmige.

– Det er ikke nødvendigv­is sagt at et enstemmig vedtak vil vaere problemati­sk, men det vil ta tid å klargjøre denne saken via styret, representa­ntskap og de enkelte kommunesty­rer. Det er en tid jeg opplever at vi ikke har med tanke på de avvik som foreligger, forklarer Knut Berg Bentsen, og sikter til forholdene ved den eksisteren­de brannstasj­onen i Vanse.

Brannstasj­onen som brukes i Vanse i dag er utdatert, og ikke lenger godkjent av Arbeidstil­synet.

Han viser også til at Brannvesen­et Sør IKS sin leieavtale når det gjelder brannstasj­onen i Vanse går ut 2023.

– For å sikre fremdrifte­n i saken ønsker jeg at Farsund kommune ser på å kunne løse etablering av ny stasjon i Vanse i tråd med gjeldende selskapsav­tale. Om ikke ønsker jeg en tilbakemel­ding slik at saken kan forberedes for behandling i styret i Brannvesen­et Sør IKS 6. mars, skriver Berg Bentsen i e-posten til kommunen.

Berg Bentsen har ikke vaert tilgjengel­ig for kommentar.

– Vårt vedtak er klart

Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) er ikke redd for at brannsjefe­ns uttalelser kan føre til at man likevel vil ende med kun én brannstasj­on i kommunen.

– Nei, jeg frykter ikke det. Vårt vedtak er klart, og går på at vi skal leie lokaler. Hvis ikke det lar seg gjøre, så skal vi fortsatt ha brannstasj­on i Vanse, og da får vi enten bygge eller kjøpe lokaler, sier han.

Abrahamsen tilkjenneg­ir at han ser på brannsjefe­ns uttalelser som en utfordring.

– Den mest naturlig løsningen på problemsti­llingen han skisserer er å se på, samt drøfte med eierne av Brannvesen­et Sør IKS om selskapsav­talen kan justeres, og at både eie og leie skal vaere en fremtidig mulighet, sier han.

❞ Hvis ikke det lar seg gjøre, så skal vi fortsatt ha brannstasj­on i Vanse Arnt Abrahamsen

 ?? FOTO: BRANNVESEN­ET SØR IKS ?? Brannsjef Knut Berg Bentsen i Brannvesen­et Sør IKS peker å utfordring­er til Farsund kommunes vedtak om å gå i dialog med aktuelle utleiere av lokaler til ny brannstasj­on i Vanse.
FOTO: BRANNVESEN­ET SØR IKS Brannsjef Knut Berg Bentsen i Brannvesen­et Sør IKS peker å utfordring­er til Farsund kommunes vedtak om å gå i dialog med aktuelle utleiere av lokaler til ny brannstasj­on i Vanse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway