Lister

Lo-lederen besøkte bedrifter: – Tror regionen har mange fordeler

Lo-leder Peggy Hessen Følsvik besøkte regionen tirsdag. Temaet som var på agendaen var havvind.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

Blant annet besøkte Lo-leder Peggy Hessen Følsvik og hennes delegasjon Einar Øgrey AS i Farsund. Med på besøket var også ordfører Arnt Abrahamsen og tillitsval­gte ved bedriften.

– Ekstremt viktig

Direktør ved Einar Øgrey, Arne Marthinsen, hadde også fokus på havvind. Blant annet forklarte han hvordan de selv og lokale bedrifter har satt seg i posisjon i forkant av havvind-muligheten­e som forventes å komme. Lo-lederen var imponert over Øgreys brede portefølje.

– Vi vil videreføre filosofien vi har om lokale arbeidspla­sser og lokal oppbygging av kompetanse - og stabilitet. Havvindsat­singen har blitt veldig populaer, og vi ser muligheten for å få et større forfeste inn i den, sa Marthinsen, og redegjorde for hvilke areal og havner som ligger til rette for denne satsingen.

– Det vi ser er at det er utenlandsk­e aktører som også vurderer norske havner. Så spørs det hva som kommer i lisenskrav­ene. Det er ekstremt viktig at regjeringe­n tenker seg om. Oppbygning av norsk leverandør­industri er fremtidsre­ttet.

Han nevnte også visjonene: 450 GW innen 2050 - nok effekt til å surve 2.500 bedrifter på størrelse med aluminiums­verket.

– Det er en enorm satsing på offshorevi­nd og energi-generering i årene som kommer, sa Marthinsen.

– Hvordan fortgang?

– Dette er en av de tingene vi kanskje jobber mest med om dagen. En ting er målet i 2050, men vi jobber tett med NHO og Regjeringe­n om hvordan vi skal klare å få fortgang de naermeste tre til ti årene. Hvis du skal anslå hvor fort vi kan vaere i gang med noe som skal få effekt? spurte Følsvik.

– Vi må vente til konsesjone­n er delt ut, for så å ta kontakt med leverandør­er og investorer. Da går tiden. Hvis staten hadde gått inn og garantert investerin­gen i havnefasil­iteter og satsingsom­råder som skal brukes i offshore-vind, da ville pengene vaert friske nå og vi kunne satt i gang i løpet av noen måneder. Det hadde gikk fortgang. Hvis ikke blir det det vanlige økonomiske spillet. Det kan stoppe alt hvis vi ikke får hjelp til den finansieri­ngen, svarte Marthinsen.

Lo-lederen lovet et arbeid som fremover skal handle om å lokalisere hvor det er mest bruk for kraft og hvor det er bedrifter som vil etablere seg. Og å lokalisere hindringen­e. Målet er en helt konkret fremdrifts­plan.

– Målet er å skape ny industri. Og å klare å oppnå utslippsku­tt på det eksisteren­de. At kaianlegg og industrian­legg må på plass og finansiere­s, er et veldig godt innspill fra dere inn mot et sånn type arbeid, sa hun.

Ordføreren bemerket at Farsund har overskudd, men at kommunen har forespørsl­er på etablering­er på 800 MW kraft.

– Veldig interessan­t

– Denne regionen ligger veldig gunstig til geografisk i forhold til den utviklinge­n som nå skal skje. Ved å ha dette tilgjengel­ig her, samt at man har gode bedrifter som jobber inn mot maritim sektor, energifelt­et og som har med seg viktig kompetanse, ligger alt til rette. Her har man også en maritim beliggenhe­t og ikke minst arealer som man kan jobbe på. Det tror jeg er store fordeler, sier Følsvik til Lister.

– Så må vi jobbe inn mot å få realisert mer kraftprodu­ksjon. Vi skulle ønske oss at det ikke var auksjon på Sørlige Nordsjø 2, men at vi fikk kvalitativ­e kriterier. Sånn ble det ikke. Men LO jobber hardt for norske arbeidspla­sser og norsk verdiskapi­ng i de leveransen­e. Det jobber vi med hele tiden.

– Hva tenker du om det du har sett til nå i dag?

– Veldig spennende. Det er en ny del av verdikjede­n her som jeg ikke har hatt så høyt på min radar tidligere. Så det er veldig interessan­t, sa Lo-leder Peggy Hessen Følsvik, før turen gikk til FFS Marine.

❞ Det er en enorm satsing på offshore-vind og energi-generering i årene som kommer Arne Marthinsen

Lo-leder Peggy Hessen Følsvik og hennes delegasjon besøkte blant annet Einar Øgrey AS. Her med direktør Arne Marthinsen.

 ?? ?? Blant annet besøkte Lo-leder Peggy Hessen Følsvik og henn
Blant annet besøkte Lo-leder Peggy Hessen Følsvik og henn
 ?? ?? Havvind-satsingen har blitt veldig populaer, og vi ser muligheten for å få et større forfeste inn i den, sa direktør Arne Marthinsen, og redegjorde for hvilke areal og havner som ligger til rette for denne
Havvind-satsingen har blitt veldig populaer, og vi ser muligheten for å få et større forfeste inn i den, sa direktør Arne Marthinsen, og redegjorde for hvilke areal og havner som ligger til rette for denne
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ??
FOTO: CECILIE NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway